Gevulde basilicum-cannelloni met aspergesaus

asperges2009

Ja hoor, wat mij betreft is de zomer begonnen. Het is zo-min-mogelijk lagen tijd. Dat betekent eten dat in mijn decolleté rolt en arbeiders die ineens rare dingen gaan zeggen. De spoorwegwerker -de kloof was vanwege het enorme leeftijdsverschil wat groot en toen ging hij zijn collega maar inzetten bij de communicatie- vertelde me dat ik niet bang hoefde te zijn voor zijn collega (hoor). Als een tang op een varken en bovendien moest hij het herhalen omdat ik muziek op mijn oren had.

Donderdagmiddag had ik vrij genomen om naar de Lindenhoff te gaan en daar kocht ik mijn eerste asperges van dit jaar. En nog meer leuke zaken, als nespole, roze uien, een rauwmelks geitenkaasje met rozemarijn en oerwortels.

Tijd dus voor het beloofde lente-voornemen voor mei!

Gevulde basilicum-pastarollen met aspergesaus

De hoeveelheden zijn voor 9 rollen. Ik zou als voorgerechtje één stukje per persoon nemen (maar wanneer eet je nu met negen mensen? Halveer de hoeveelheden dan maar, succes met het klungelen met het ei) en als hoofdgerechtje naast een salade 2 of 3 stukken per persoon afhankelijk van de eetlust van de eters.
Nodig: een pastamachine en een ovenschaal

de pasta
100 gr. bloem van harde tarwe (grano duro)
1 ei
mespunt zout
1 eetlepel water
een handvol verse basilicum, fijngesneden

Meng de ingrediënten met de hand of een keukenmachine tot een enigzins samenhangende massa. Daarna ga je goed kneden. Gebruik steeds wat gewone bloem om te zorgen dat niet plakkerig wordt.
Verdeel het deeg in 9 bolletjes. Haal het deeg enkele keren door de grofste stand van de pastamachine. Vouw af en toe dubbel, haal het steeds weer door wat bloem en maak er dan dunne lappen van (zal ongeveer 15 cm lang bij 10 cm breed worden) door steeds een smallere stand te gebruiken. Tussendoor af en toe de lappen door de bloem halen. Je kunt ze met wat bloem ertussen best op elkaar stapelen, maar niet teveel per stapel. Dek de stapels af met een vochtige theedoek.

de vulling
200 gr. doperwtjes (vriezer of vers)
225 gr. ricotta
versgemalen zwarte peper
snufje zout

Okee, dit is een eitje: blancheer de erwtjes, prak ’n klein beetje fijn, meng met de ricotta, beetje zout en heel veel peper uit de molen:  als je denkt -jéé ik krijg een lamme arm van het draaien, ga dan nog even door. Proef tussendoor, het mag best pittig zijn maar natuurlijk niet té.

de aspergesaus
1200 gr. asperges
3 hardgekookte eidooiers
4 theelepels met een kop crème fraîche

Kook de asperges volgens de aanwijzingen van Onno Kleyn of op je eigen manier. Vergeet het zout niet. Pureer de gare asperges met de gekookte eidooiers. Lepel er de room doorheen. Proef of er misschien nog een beetje zout bij moet.

En dan!
Zorg dat je een ovenschaal neemt waarin alles precies past, gebruik er desnoods twee. Zorg vooral dat je geen ruimte overhoudt in de schaal, anders loopt de saus naar de zijkant en die heb je nodig om te pasta in te garen.

Pak een vel pasta, leg een lepel van de vulling op één helft en vouw de andere helft erover. Herhaal dit tot pastavellen en de vulling op zijn.
Giet 1/3 van de saus op de bodem van de ovenschaal. Rangschik de rollen erop en giet de rest van de saus erover.
Zet de schaal 25 minuten op 200 graden in het midden van de oven. Dan is de pasta gaar en begint de saus een beetje te ‘kraken’.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*