Basilicumlasagna met bietensterretjes

bietenlasagnaDe bietjes moeten op. Het is raar, ik vind bietjes heel erg lekker, maar toch liggen ze vaak een week of 2 in de koelkast, voordat ik er wat mee wil. Ik kan natuurlijk niet zomaar de bietjes alleen wat koken en verder weinig mee doen. Het moet op z’n minst een beetje speciaal zijn. Daarom heb ik vandaag bedacht dat ik er sterretjes uitprik en verwerk in een koude lasagna. Ik hab 3 bieten gekookt, maar heb er voor de lasagna maar twee nodig. Het ligt er ook aan hoe effectief je er figuurtjes uit haalt. Met die ander maak ik een snelle salade als lunch morgen. Je hebt een pastamachine nodig voor onderstaand recept (voor 2 personen). Houd er rekening mee dat de bietjes een tijdje moeten koken en het pastadeegje een uurtje in de koelkast moet rusten.

Pastadeeg:
100 gram grano duro
1 (biologisch) ei
een handje verse basilicum
(ong. 5 gram)
fruitige olijfolie
Vulling:
2 of 3 bietjes, gaar gekookt en gepeld
200 gram cottage cheese (=hüttenkäse)
1/2 teentje knoflook, geperst
1/2 bakje tuinkers
zeezout en versgemalen zwarte peper

Meng in een keukenmachine de bloem, het ei en de basilicum door elkaar. Je zult zien dat door de basilicum het deeg wat korrelig is. Voeg nu een scheutje olijfolie toe en desnoods nog een heel klein beetje water, zodat je het tot één massa kan kneden. Haal het uit de keukenmachine en kneed het deeg tot het elastischer is. Dit zal na 10 minuten kneden wel goed zijn. Wikkel in plasticfolie en laat een uurtje in de koelkast rusten.
Snijd de bietjes in dunne plakjes, net iets dikker als dat je het met de kaasschaaf zou doen. Ik heb er grote en kleine sterretjes uitgeprikt, maar dat is vrij bewerkelijk. Voor de tussenlagen kun je gewoon plakjes biet nemen, maar voor de bovenkant is het wel grappig een leuk vormpje te nemen; hartjes, een rastertje van reepjes, fantaseer er maar op los!

Meng de cottage cheese met de knoflook, het zeezout en peper. Wees niet te zuinig met het zout, want de cottage cheese is vrij mild van smaak en de bieten en de lasagna ook. Proef even of het pittig genoeg is.

Nu moet je nog lasagnabladen maken. Verdeel je deeg in 6 stukken. Deze pasta kleeft niet zo, dus je kan de bladen met een papiertje ertussen op elkaar stapelen nadat je ze gedraaid hebt. Doe dit wel vlak voordat je ze gaat koken, anders drogen ze teveel uit. Maak er lasagnabladen van door het eerst een paar keer door de breedste stand te halen, zodat het deeg wat meer een eenheid wordt. Haal het vervolgens door steeds een stand smaller tot en met stand 3. De bladen mogen namelijk nog wat bite hebben.

Zet twee gezellige borden klaar en druppel voorzichtig wat lekkere olijfolie in het midden van het bord, zodat het eerste lasagnablad niet aan het bord vastplakt. Kook de bladen per stuk. Besmeer het eerste blad met de cottagecheese en leg er twee laagjes dunne biet op. Het volgende blad kan er dan op. Dan weer de kaas en de bietjes en daarna het laatste lasagnavel. De bovenste laag bestaat uit een laagje cottage cheese, dan de tuinkers, daarop de leuke bietensterretjes en als laatste nog wat grof zeezout en zwarte peper.

3 reacties

  1. Oooh, wat een leuk idee van die sterretjes. (Ik wil altijd graag uitsteekvormpjes, maar omdat ik nooit koekjes bak heb ik nooit een goed excuus…).

    Ik ga dit ook een keer maken (maar dan met die verse kant-en-klare lasagnevellen van de Appie).

  2. Ziet er super leuk en lekker uit! Ik wil dit ook wel een keer maken.

  3. Hee! Je hebt het icoontje voor elkaar gekregen!

    (ja, dat zie *ik* dan weer)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*