Bergamotcitroentaartje

Bergamotten. Ik zie het merendeel van mijn lieve lezers nu diep zuchtend achter de computer zitten. Daar komt ze weer met die vervelende bergamotten. Die Zijn Hier Niet Te Krijgen Mens. Nou vooruit dan, jullie mogen ook gewone citroenen gebruiken.

Bergamotcitroentaartje

Onderstaande hoeveelheden zijn voor een klein taartje van 6 punten (lage ronde bakvorm ong. 18 cm doorsnede)

Deeg

120 gram bloem
60 gram  koude roomboter, in blokjes
30 gram poedersuiker
1 eidooier
snufje zout

Vulling

2 eieren en 1 eidooier
75 ml  slagroom
70 gram kristalsuiker
50 ml (bergamot)citroensap
4 tl citroenrasp, op de fijne stand, geen zestsliertjes

Het deeg moet even een half uur in de koelkast liggen, dus begin daarmee. Kneed de boter met de bloem en poedersuiker door elkaar tot de boter helemaal verkruimeld is. Kneed dan de dooier en het snufje zout erdoor en verpak de bal deeg in plasticfolie en leg ‘m een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden (geen hetelucht nodig).

Rasp de citroenen en pers ze uit. Klopt de eieren los en roer er de slagroom, suiker, citroensap en -rasp door. Laat de vulling nu staan tot je ‘m nodig hebt.

Rol het deeg op een met bloem bestoven aanrecht of plank tot uit tot een lap die de bodem en randen van de bakvorm bedekt. Vet de bakvorm in en bekleed met het deeg. Pluk het overhangende deeg eraf. Dit heb je niet meer nodig.

Prik wat gaten in de bodem en bak hem 15 minuten blind voor (bakpapier en blindbakbonen/droge bonen). Verwijder de bonen en het papier en bak de bodem verder tot hij goudbruin is (ongeveer 10 minuten). Giet er dan voorzichtig de vulling in en bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar. Als je zachtjes aan de taart schudt, mag de vulling niet scheuren of al te erg bewegen. Gebeurt dat wel, dan is de vulling nog te nat en moet je de taart even terug in de oven zetten. Als de taart goed is, kun je de oven uitzetten en de ovendeur open laten. Laat de taart langzaam en volledig afkoelen, voordat je ‘m aansnijdt.

6 reacties

 1. Daar komt ze weer met die vervelende bergamotten. Die Zijn Hier Niet Te Krijgen Mens.

  ;)

  (maar lekker ziet het er zeker wel uit, moet eens op zoek gaan naar die bergamot)

 2. past goed bij de thee

 3. Ik kreeg je blog door van een vriendin omdat mijn dochtertje Rozemarijn heet. En laat ik nou ook net toevallig 6 bergamotcitroenen in huis hebben uit mijn bio groente- en fruitpakket waarvan ik me al afvroeg wat ik daar eens mee zou gaan doen! Taart bakken dus!

  Ik ben benieuwd!

 4. Gelukt! Ik heb er kleine taartjes van gemaakt en ze waren heerlijk. Dankjewel! De overige bergamotcitroenen heb ik trouwens in plakjes gesneden en in suikersiroop laten trekken, af laten koelen en die op de taartjes gelegd. Heel mooi en ook erg lekker.

 5. Leuk, Elleke!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*