Onderstaande intro, foto en recept komen uit All Day Breakfast, het ontbijt- en brunchboek van Denise Kortlever, dat ik gisteren recenseerde.
Bij het hippe ontbijtzaakje Sqirl in Los Angeles zijn ze beroemd om hun ëburnt toastí met ricotta. En hoewel verbrande toast misschien wat gek klinkt, valt er veel te zeggen voor diepbruin geroosterd briochebrood dat vanbinnen nog zacht en zoet is. Ik laat mijn toast ne?t niet verbranden en besmeer ím dan gul met romige ricotta en bijzondere oranjebloesemmarmelade. Ik strooi er ook graag gehakte pistachenootjes overheen, voor extra bite en hun prachtige felgroene kleur.
Een makkelijk recept voor zelfgemaakt briochebrood vind je op blz. 163, maar brioche van de bakker of een ongesneden witbrood kan natuurlijk ook.
Burnt toast met ricotta en marmelade
voor 4 personen
4 dikke sneden briochebrood
4 el sinaasappelmarmelade
1 tl oranjebloesemwater*
100 g ricotta
2 el pistachenoten, grofgehakt
* Verkrijgbaar bij Marokkaanse en Turkse supermarkten of online
Rooster het brood donkerbruin in een broodrooster, net iets langer dan je normaal zou doen. Meng ondertussen de marmelade en het oranjebloesemwater.
Besmeer het geroosterde brood met de ricotta en de marmelade. Bestrooi met de pistachenoten en serveer meteen.
Meer bijzondere jamideeën:
– kersen + vanille (mespunt vanillezaadjes per 4 el kersenjam)
– frambozen + rozenwater (drupje rozenwater per 4 el frambozenjam)
– peer + kaneel (1/4 tl kaneel per 4 el perenjam)
– ananas + basilicum (1/2 el fijngehakte basilicum per 4 el ananasjam)