Cactusvijgenhorror

Cactusvijgen. Elk jaar weer sta ik jubelend voor zo’n krat. Ik zie ze ook altijd maar eens per jaar. Blijkbaar is dat te weinig en vergeet ik daarom dat ik ze niet moet kopen.

De geel-rode vruchten liggen in de winkel zonder de scherpte stekels. Dat is fijn, maar er blijven nog steeds wat vervelende weerhaakjes achter die je niet kunt zien, maar wel in je handen prikken.
Als het eenmaal gelukt is om de schil eraf te snijden, moet je maar hopen dat die weerhaakjes enkel aan je handen zitten en niet stiekem ook op de vrucht zijn beland, want het lijkt me niet gezellig om die naar binnen te slokken.

Aan de andere kant… zo ver komt het toch niet, want als je een hap van het vruchtvlees neemt, sta je met een bek vol… pitten. Op Wikipedia lees ik dat je de pitten gewoon kunt eten, maar degene die dat heeft geschreven heeft zeker nog nooit een cactusvijg van dichtbij gezien. De pitten zijn namelijk groot, knoeperdhard en onmogelijk op te kauwen. Wie wil er nou een mond vol keiharde pitten doorslikken?

Goed, wat te doen? Door de zeef drukken dan maar! Dan krijg je lekker sap. Maar wie weet kun je dat ook wel in de winkel kopen als onderdeel van een multisapje.

Niet kopen dus, die cactusvijg.

Oh, maar ik doe het wel hoor. Volgend jaar. Wanneer ik wederom ben vergeten wat een ellendige dingen ze zijn.

17 reacties

  1. Gewoon uitspugen die pitten …

  2. ojee,ik kocht vandaag voor het eerst cactusvijgen die nu mooi liggen te zijn in de fruitschaal omdat ik geen idee had hoe of wat … mooi laten liggen dus ;-`0

  3. Jaa ze zijn een drama. Meer pit dan vruchtvlees. Terwijl ik normaal toch echt geen moeite heb met pitten.
    Volgens mij zijn ze in NL ook nooit fatsoenlijk rijp, die cactusvruchten.

  4. Nou Daan, je kunt er sap van maken ;)

    En Tertia, ben blij dat jij ze ook stom vindt.

  5. @LL maar het is meer pit, dan vruchtvlees. Verschrikkelijk.

  6. Ik dacht dat ik de enige was die een grote weerstand had tegen die pitten. Niet dat ik vaak met cactus werk, maar het blijf irritant.

  7. Die vreselijke cactusvijgen… ik vergeet het ook iedere keer. Peuterzoon en ik hadden ze samen uitgezocht, en dus allebei de handen vol naaldjes. Arm kind.

  8. Hoi Annemieke,
    Cactusvijgen zijn makkelijk schoon te maken.
    Pak er eentje met een stukje keukenpapier en leg hem op een bordje.
    Prik hem vast in het midden met een vork.
    Snijd met een mes beide uiteinden eraf.
    Snijd de schil in de lengte in tot aan het vruchtvlees (dat is circa 0,5 cm).
    Wrik met je mes het schil van het vruchtvlees even open en trek het weg door het mes onder het schil te zetten. Nu kun je je vork eruit halen en met je vingers de vijg pakken.
    Het klopt dat de pitjes hard zijn, maar dat vind ik het juist lekker om ze te eten ;)
    Je kunt de vijgen zeven en een heerlijke sap krijgen. Als je die laat inkoken, krijg je een superlekkere coulis die het goed doet bij allerlei zachte toetjes.
    Saluti!
    Marina

  9. Inderdaad pellen zoals Marina beschrijft, dat werkt heel goed.
    En als je geluk hebt en een sappige zoete treft, wat maken die pitjes dan nog uit…
    Niet te hard kauwen, zodat ze niet kapot gaan en doorslikken, net als bij druiven.
    Ook ik probeer het elk jaar weer. Mijn grootste teleurstelling ligt in het feit dat ze vaak melig zijn.

  10. al dat gedoe over pitjes en stekeltjes ,ik snap het niet want de vrucht op zich is heel erg lekker en als je niet van de pitjes houd en toch van de vitamientjes wil profiteren doe ze dan in een yochurtje of kwarkje met n klein beetje suiker .
    de pitjes gaan dan heel gemakkelijk mee naar binnen.
    wat betreft de stekeltjes ,dat zou niet moeten kunnen want voor ze verpakt worden wordt er met een handschoen die ruw is de stekeltjes afgewreven als het goed is ..
    anders even een tip , als je geen dunne handschoentjes hebt ,doe dan gewoon een boterhamzakje om je handen en pak ze tussen duim en wijsvinger vast aan de onder en bovenkant .
    maar aan een vork prikken is ook een goede manier .

    ik heb zelf elke week n kilo ,ze kosten maar 2.45 euro per kilo bij de Turkse of Marocaanse groenteman-

    ook heb ik nog nooit een melige fruit ertussen gehad ,ze zijn zelfs oversappig als ze goed rijp zijn ,dus hoe dat kan weet ik niet.
    geniet maar met volle teugen

  11. het komt af en toe voor dat er een verdwaald stekeltje tussen zit. als je ze pakt bij de “turk” of de “Marokkaan” kun je ze het beste met één hand in een zakje pakken, en dan even door de hand laten gaan en dan in een zakje of in het mandje doen. De stekeltjes zijn veder-licht en je moet bij het plukken en pakken met je rug in de wind gaan staan, anders komen ze toch op je kleren of op je huid. We moeten weer iets meer met de natuur gaan leven. En wat betreft schillen: geef een diepe kerf in de kop en de kont, snij de vrucht in tussen de kerven en vouw daarna de schil open. Zo heb je met minder dan geen werk het vruchtvlees schoon om op te eten. Groen of gekleurd: de gekleurde zijn volledig doorgerijpt en daardoor wat zoeter, de groene zijn wat frisser van smaak maar zeker niet minder. Zet de groene een tijdje in de koelkast en je hebt, zeker bij warm weer, een lekker toetje of tussendoortje.

  12. Marleen van de Laar

    Zo juist cactusvijgen gegeten met een slok koele Grecante. Superlekker. Goed idee voor een tussengerecht als een soort spoon.

  13. Hoi allemaal!
    Ik heb zojuist een sapje gemaakt in de blender mét… cactusvijgen! Het smaakte heerlijk. Ingrediënten?
    – Cactusvijgen
    – Water
    – Munt
    – Watermeloen
    En een groot voordeel is dat de pitjes onderaan in je glas blijven zitten (of zelfs gehakt zijn door de blender), dus daar heb je geen last van.

  14. De pitten wegen niet op tegen de voedingswaarde. Cactusvijgen zijn erg gezond en geneeskrachtig!! Dus wél kopen!!

  15. Ik kwam ze tegen op de markt en had ze meegenomen. Maar meh. Door die pitten inderdaad niet lekker om te eten, maar ook qua smaak nou niet echt whooptiedoo. Dus ik volg jouw voorbeeld en maak er ook maar een sapje van.

  16. Ach, als je elk jaar vergeet hoe erg het ook weer was, dan zal dat horror heus wel meevallen denk ik zo.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*