Cantharellen omkeertaartje

Het cantharellenseizoen is in volle gang. Op de zaterdagmarkt in Leiden staat een biologische paddestoelenkraam, die overigens ook taugé en goede knoflook verkoopt. Een pond cantharellen kostte deze week zes euro, een goede prijs voor een wildgeplukte paddestoel.
De tomaatjes in onderstaand recept moeten 3 uur drogen in de oven, dus houd hier rekening mee.

Cantharellen omkeertaartje

320 g kerstomaatjes
500 g cantharellen
klont roomboter
handje platte peterselie, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden, geperst of uit de vijzel
30 g puylinzen
1 tl honing of een schepje suiker
100 g zachte geitenkaas
200 g bladerdeeg
zout en peper
lage ronde bakvorm, ong. 26 doorsnede, 2 cm hoog

Verwarm de oven voor op 50 graden. Snijd de kerstomaatjes doormidden en leg ze met de bolle kant naar onderen op een met bakpapier beklede ovenplaat. Zet 3 uur in de oven, zodat de tomaatjes grotendeels indrogen.

Kook de linzen gaar.

Was de aarde van de cantharellen en dep ze grotendeels droog met een theedoek. Scheur ze tot wat kleinere stukken. Zet een wok op hoog vuur met een klein scheutje olie en bak de cantharellen op hoog vuur, zodat het vocht eruit verdampt.

Schep de cantharellen dan over in een pan met dikke bodem (en een deksel) en voeg een klont roomboter, de peterselie, de knoflook en wat zout en peper toe.
Laat de paddestoelen een uur op laag vuur stoven en voeg daarna de linzen toe en de honing of suiker.

Zet de oven naar 220 graden.

Laat het bladerdeeg kort ontdooien en smeer er de geitenkaas op. Dit lukt niet als het te hard is (dan breekt het bladerdeeg), maar ook niet als het al bijna helemaal ontdooid is, dus doe het ergens ertussen in.

Hevel het bakpapier met de tomaatjes over in de bakvorm (bakpapier onder!) en knip de uitstekende randen bakpapier af. Schep de cantharellen erop en verdeel ze voorzichtig over de bodem.
Leg dan de met geitenkaas besmeerde plakken bladerdeeg met de kaaskant op de cantharellen en druk voorzichtig aan. Druk ook de plakjes bladerdeeg voorzichtig tegen elkaar, zodat er geen kieren meer zijn.

Bak de taart in ongeveer 15-20 minuten mooi bruin en krokant. Keer de taart voorzichtig en met behulp van een bord om en verwijder het bakpapier.

Serveer met bijvoorbeeld een groene salade met walnoten en peer.

5 reacties

  1. Ben gek op geitenkaas en paddenstoelen, dus dit lijkt me ‘n heerlijk taartje!

  2. Fijn! Laat je weten hoe die beviel?

  3. Ziet er goed uit. Jammer dat cantharellen in Nederland zo slecht verkrijgbaar zijn. Als ik in Duitsland ben, valt me altijd op dat cantharellen daar veel meer gegeten worden dan hier. En dan natuurlijk ook beter verkrijgbaar en goedkoper. Heb jij een idee waarom ze in Nederland zo weinig populair zijn?

  4. Ik vrees dat de gemiddelde Nederlandse consument ze niet hoeft. Die wil enkel champignons. En met kerst eventueel iets speciaals. Maar ja, dan zijn er geen cantharellen meer. Woon je in de stad?

  5. Heerlijk recept! Vanavond gemaakt, in Zweden omdat daar volop cantharellen te plukken zijn in de zomer. Dit recept gekozen omdat het vega is en er veel in moet. De linzen ende zoete tmaatjes maken het af. Heel slim om het tarte tatin concept, omgekeerd bakken, want de meeste taarten worden te vochtig met tomaatjes of paddestoelen. Dit is eenvan de weinige recepten dat getuigt van lef en smaak. Bedankt voor het idee.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha