Citrusscones

Scones met citroen en limoen, ga je al kwijlen? Maak niet net als ik de legendarische fout om gezellig wat limoenrasp over de scones te strooien voordat ze de oven in gaan, want dan ruikt je huis binnen dertig seconden alsof je de vuurkorf hebt aangezet. Dan kan natuurlijk niet, limoenrasp met 225 graden de oven in. Maar goed, het was dan ook ’s ochtends hè, vóór de koffie.

citrusscones

Citrusscones

voor 12 stuks

200 g bloem*
50 g kokosmeel*
*(of 250 g bloem)
6 g bakpoeder
snuf zout
15 g suiker
klein beetje vanille-aroma of -merg (echte of neem vanillesuiker, maar halveer dan de suiker hierboven)
rasp van 1 bio citroen en 1/2 limoen
50 g boter
1 ei

75 of net iets meer ml melk

Verwarm de oven voor op 200 graden (niet hetelucht).

Meng de bloem, het kokosmeel, het bakpoeder en het zout in de keukenmachine of met de hand. Voeg de suiker en de vanille toe.

Rasp de citroen en de halve limoen tot fijne rasp (dus niet van die lange, hardere sliertjes, maar meer van dat sappige rasp) en voeg ook toe.

Snij de boter in kleine blokjes door het bloemmengsel en meng met de machine (ik gebruik hiervoor de deeghaak, maar met een foodprocessor kan ook) tot je kruim hebt. Als je zonder machine werkt, moet je de boter in de bloem goed tussen je vingers wrijven om kruimels te krijgen.

Klop het ei even los en voeg toe. Giet er ook de melk bij. Kneed er voorzichtig een soepel deeg van. Het deeg moet je kunnen uitrollen, maar wel nog zacht zijn. Als het te hard en droog aanvoelt, voeg dan nog een beetje melk toe tot je een mooi soepel deeg hebt.

Doe wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 2 centimeter hoog. Steek er 12 rondjes uit met een kleine uitsteekvorm of als het lukt met bijvoorbeeld een klein glaasje. Als je 10 of 14 scones krijgt, is het natuurlijk ook prima.

Bak de scones in een kwartiertje goudbruin. Serveer met je favoriete jam en crème fraîche of clotted cream.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*