De citroencake die ook echt naar citroen smaakt

Want zelfgemaakte citroencake, die smaakte bij mij tot op heden nooit eerder naar citroen. Ook al mikte ik er citroensap en zest door.
Nou, ik kan je garanderen dat onderstaande cake wel echt naar citroen smaakt. Heel Erg. Ik maakte hem voor de afscheidskoffie van mijn collega’s op werk (ik ga deze week met zwangerschapsverlof!) en er waren collega’s die hem geweldig vonden en anderen die het iets te veel van het goede vonden.

Ik verzamelde onlangs tips van mede-foodies voor een echte citroensmaak aan mijn cake en ging aan de slag met twee tips: suiker enkele uren wegzetten met citroenzest en citroensap over de cake gieten nadat hij uit de oven is.

Citroencake met maanzaad

150 g suiker
citroenrasp (zest) van 1,5 citroen (alleen het gele, fijngeraspt, of met een zesteur en dan fijngehakt)
150 g roomboter, kamertemperatuur
3 eieren
200 g bloem
5 g bakpoeder
mespuntje zout
100 ml dikke (volle) yoghurt
2 el maanzaad
50 ml citroensap (of 100 ml, zie de laatste alinea)

Meng de suiker en het citroenrasp en zet enkele uren weg.

Verwarm de oven voor op 170 graden (zonder heteluchtstand) en vet een cakevorm (standaard formaat) in met boter.

Klop de suiker, boter en eieren door elkaar in een keukenmachine. Schep het bakpoeder en mespuntje zout door de bloem en doe de bloem bij suiker/boter/ei. Voeg ook de yoghurt toe en het maanzaad.

Giet het beslag in de cakevorm en bak de cake in 45-60 minuten goudbruin. Haal de cake uit de vorm, leg hem op een bord en prik diepe gaatjes in de cake met een satéprikker. Giet er lepeltje voor lepeltje het citroensap over.

Je kunt het ook doen zoals ik: je haalt de cake niet uit de vorm, giet er 100 milliliter citroensap in één keer over en kijkt hoe de cake aan het verzuipen is. Vervolgens ren je in paniek naar twitter en schud je de persoon van de saptip door elkaar en vraagt of het nog goed gaat komen. Dan hoor je dat je het lepeltje voor lepeltje had moeten doen. Vervolgens haal je de cake aan de vorm en sla je aan het reanimeren: je plaatst hem terug in een oven van 50 graden in de hoop dat er nog wat sap verdampt. Dat lukt en de volgende dag heb je een prima citroencake waar je weliswaar een zuur bekkie van gaat trekken.

Maar weetje? Doe maar gewoon 50 ml en lepeltje voor lepeltje. Dan doe ik dat de volgende keer ook.

één reactie

  1. Ooh nu weet ik nog niet hoelang die zest-suiker prutje bewaard kan blijven. Moet er even achteraan.

    En ben blij dat het gelukt is met de citroencake. Misschien ga ik er ook maar weer 1 bakken binnenkort. Trekt wel, dat zurige.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*