De eerste milkshakewinkel van Nederland

In Leiden is de allereerste milkshakewinkel van Nederland geopend. Op een foto in het Leidsch Dagblad staan twee vriendinnen vrolijk naast elkaar achter de toonbank. Ondanks dat milkshakes niet echt iets voor mij zijn, was ik toch te nieuwsgierig om niet langs te gaan. 70 smaken! Ik fantaseerde er al op los: muntmilkshake, kaneelmilkshake met echte kaneel, smaakaardbeienmilkshake, rabarbermilkshake, caramelmilkshake, 70% cacaomilkshake, moerbesmilkshake, cashewnotenmilkshake etcetera.

In een klein schattig pandje in de Burgsteeg waar amper meer in past dan een toonbank en een klein bankje om op te zitten, zit Make-a-Shake. Bij binnenkomst valt al direct de enorme kaart aan de wand op met alle smaken. Niet alleen kun je milkshakes kiezen, ook chocolademelk of koffie en fruitshakes.

Mijn eerste vraag blijkt al gelijk een ‘domme’: “Welke melk gebruiken jullie?” “Melk? We gebruiken geen melk!”.
Ik moet even diep denken. Wacht eens even, ik sta in een milkshakestore en de milkshakes worden niet gemaakt met melk? De eigenaresse legt uit dat ze gebruik maken van een kant-en-klare mix. Wat daar dan in zit? Vet, melkpoeder…. volgens haar kan het niet gemaakt worden met melk, omdat er ook een ijsstructuur in moet zitten.
Maar natuurlijk wel: melk en vanilleijs, zo maak je toch milkshakes? Ik wil het niet beter gaan weten dan de dame van nota bene de eerste milkshakewinkel van Nederland, dus bestel ik wat. Niet zeuren, maar proeven.

Maar wat moet je kiezen uit zoveel smaken? Teleurstelling volgt, meer dan de helft van de smaken zijn candybars. Kitkat, bros, mars, nuts. Verder nog keuze uit snoepjes, koekjes en gelukkig toch nog 8 fruitsmaken. Met ‘vers’ fruit; wel uit de vriezer. Zelfs de aardbeien; wel jammer, want lekkerder dan echt vers goed fruit heb je het niet in de zomer.
We gaan op zijn Amerikaans voor zoet: een kleine milkshake met kinderbueno en een kleine met groene skittles. Totaal 6 euro.

Het smaakt inderdaad naar milkshake. Met skittles. En met kinderbueno.

Ik vind het jammer dat een zaak die eten of drinken verkoopt en vanuit ‘een wens’ wordt geopend (stond in de krant, echt, en dan is het waar), zo onverschillig om lijkt te gaan met smaak. Een milkshakemix? Wat is er mis met melk en vanilleijs? Tegen een meerprijs zou je zelfs een biologische variant kunnen aanbieden, voor de ecoyuppen van Leiden.

De eigenaressen denken vooral jongeren te trekken. Ik denk dat ze gelijk hebben.

20 reacties

 1. Ai, lijkt me een gemiste kans! Ik weet nog dat ik jaarlijks naar het Dourfestival ging en daar – op een tijdstip dat voor mij toen als ochtend moest doorgaan – steeds een Amarettoshake bestelde… Melk, ijs, Amaretto en zowaar ook een ei?!! Festivalbreakfast voor winners :-)

 2. Inderdaad volslagen bizar dat een product waarin geen melk gaat kennelijk ongestraft “milkshake” mag worden genoemd. Zoiets zou je eigenlijk eens aan de VWA moeten voorleggen.

 3. Er zit natuurlijk wel melk in, maar dan niet in directe vorm.

 4. Hee annemiek, ze hebben nu bij mc donald een milkshake met mango/passievrucht smaak! haha toevallig zeg. oke heus niet met verse vruchten maar toch grappig omdat we het over dat soort smaakjes hadden pas en de mc toch nog nooit met andere smaakjes is gekomen behalve nu? Ik moet ‘m voor de gein toch proberen hoor!

 5. Liever jij dan ik!

  We kunnen natuurlijk binnenkort zelf een milkshake maken thuis. Met nectarine bijvoorbeeld.

 6. kate schaafsma

  tuurlijk zit er melk en ijs in alleen in de vloeibare vorm jammer dat die mevrouw het niet snapt

 7. Die mevrouw is de eigenaresse van de winkel.

  Maar melkpoeder vind ik niet hetzelfde als ‘melk’ eigenlijk. Idem dito voor ‘vloeibaar’ ijs.

 8. Als je ergens een glas melk, sinaasappelsap, koffie of weet ik veel bestelt wil je toch ook niet dat ze je een glas water met een zakje geven, Kate?

 9. Goh wat een zeer interessant stukje lees ik hierboven. Ten eerste;onverschillig met smaak?? 70 smaken, en dan nog de mogelijkheid om je eigen smaak te verzinnen/samen te stellen…HOE???bedoel je onverschillig?? Maanden research over hoe je de beste shakes kan bereiden, met welke produkten en ingredienten. HOE??bedoel je onverschillig?? Leg dat es uit!? En vervelend dat make-a-shake niet precies kan voldoen aan jouw fantasie. Mijn fantasieen staan nl WEL op de kaart… Ik heb begrepen dat mensen razend enthousiast zijn en dat de dames het heel erg druk hebben. Top dames!! Een waanzinnig concept een aanwinst voor Leiden!!

 10. Ieder zo zijn smaak en mening huh, zo werkt dat in de maatschappij. Dat MAG.

  Mijn mening is dat het me ook tegenviel: Zit meer te wachten op lekkere verfrissende vernieuwende fruitmilkshakes e.d. dan op bestaande candybars in een milkshake gemixt.

  Ik kom er gewoon niet meer. Wie het wel bevalt dus wel.

 11. Mee eens hoor, Annemiek. Een zaakje met 70 milkshakesmaken impliceert naar mijn idee dat die smaken niet uit een zakje komen. Misschien smaakt het allemaal heerlijk, maar ik zou er om het artificiele niet gaan proeven.

 12. Iedereen mag zeker zn eigen smaak en mening hebben. Echter hierboven wordt een bepaalde onverschilligheid met smaak gesuggereerd. Dit heeft niets te maken met een mening. Een beetje jammer, gezien het aantal maanden voorwerk en research van de dames. Dus bepaald geen onverschilligheid. Maargoed, dit weet je alleen als je moeite had genomen wat verder te vragen.Kortzichtig noemt men dit.

 13. Ik zeg helemaal niets over de liefde en het voorwerk van de dames. Daar ga ik vanuit bij ondernemers.

  Onverschilligheid in ondernemerschap is ook wat anders dat onverschilligheid in smaak.

  Als ik aan een milkshake denk, dan denk ik aan vanilleijs, melk en verse, leuke ingredienten.
  Een mix met melkpoeder en een zakje M&M’s vind ik niet zoveel aan.

  Maar laten we eerlijk zijn, echt ‘objectief’ (ja, als je het dan toch zonder meningen wil doen…) ben jij natuurlijk niet. Het is duidelijk dat je dicht bij de eigenaressen staat.

  Ik geloof niet eens dat ik een intens afkrakende recensie heb geschreven, dus waarom je zo fel bent?

 14. Geachte mevrouw,

  ik heb uw stuk gelezen. Ik begrijp dat u dat zo ervaart als gezondheidsfreak. Toch heeft u ook gekregen wat u wilde en dat is goed. In Nederland kan je vier soorten milkshakes krijgen en die worden ook nog gemaakt met kunstmatige stoffen en sauzen. Deze winkel is bedoeld om juist dit te vermijden. Echte chocolade, echte koekjes enzovoort. De fruitshakes en smoothies, die ik trouwens overheerlijk vind zijn van echte fruit. Natuurlijk ingevroren, dit kan niet anders. Je moet dan ieder dag vers fruit(niet bevroren) inkopen en o jee als je wat over hebt moet je weggooien. Dan zou je geen goede ondernemer zijn. Over de melk natuurlijk is het verse melk en geen poedermelk. Maar ook machines vragen speciale producten. Misschien had u zich hierover moeten laten informeren. Wat ik het allerergste vind is dat u een gezondheidsfreak bent en niet heeft voorgesteld om een shake naar uw smaak te maken. Winkel heet immers Make A Shake. Wat ze niet hebben gaan ze uitzoeken om te kijken of je daar inderdaad een shake van kan maken. Heeft u ze gevraagd of ze iets voor u wilden maken of dat ze over uw smaak wilden nadenken? Dat vraag ik me af.
  Misschien kun je ze vragen of ze ook voor de gezondheidfreaks zulke shakes kunnen maken en of ze dit in assortiment willen opnemen inplaats van zo een stuk te schrijven. Trouwen ik vind hem niet negatief. Het geeft uw smaak, uw droom en uw teleurstelling aan. U bent wel eerlijk door te vertellen dat wat uw gevraagd heeft ook gekregen hebt dus Make A Shake maakt wat ie belooft en daar gaat het om. Dus hoera voor de jeugd en de milkshake liefhebbers. Nogmaals mevrouw ik ben benieuwd heeft u ze gevraagd om een shake naar uw smaak te maken of om te testen

  met vriendelijke groet,

  Jolanda

 15. Het gaat niet om gezondheidsfreaks, een milkshake IS niet gezond. Het gaat om pure en verse ingredienten (misschien zelfs bio)en poeders horen daar niet bij.

  Ik vond het blog eerlijk en open en wat leuk dat het zoveel discussie oplevert!

 16. Nou, het brengt wat te weeg :)

  @Jolanda,

  Ten eerste vind ik mijzelf geen gezondheidsfreak. Ik stel voor dat je even langs mijn laatste blogs scrollt. Een gezondheidsfreak staat ’s avonds geen minigebakjes te maken.
  Ik houd van koken met verse producten, dat is wat anders.

  Ten tweede heb ik de eigenaresse letterlijk gevraagd: welke melk gebruiken jullie? En haar antwoord staat in mijn blog geschreven. Of dacht je dat ik het uit mijn duim zoog?

  Als derde: jij vindt snickers, kitkatten en alle andere candybars en snoepjes niet vallen onder de categorie ‘kunstmatige stoffen’?
  Natuurlijk stoppen ze ook nog echt fruit in de shakes, maar het is proportioneel gezien een klein aanbod in vergelijking met de candybars en snoepjes.

  En als laatste: dat de winkel Make a Shake heet zegt natuurlijk niks.
  Die dames maken de shake naar jouw keuze. En dan je dan kitkat wil vermengen met aardbei, daar kan ik nog inkomen. Maar om nu als klant in een nieuwe winkel te komen en dan gaan vragen om een smaak die niet op de kaart staat, lijkt me ver gaan.
  Ik wees op de kaart en vroeg of dat het aanbod was en het antwoord was ja. Ik heb niets gehoord over dat ik nog suggesties kon doen voor andere smaken.
  Vind het een beetje onbeleefd om dat bij een eerste bezoek maar direct te gaan doen.

 17. Deze freak (ik weet niet wat voor eentje maar er zijn ongetwijfeld mensen die er een leuke draai aan weten te geven :P Enne voor Jolanda: Gezien je aanhef was het toch echt Mevrouw de gezondheidsfreak, hihi ) vind dat dit een echte recensie is.

  Ik dacht laat ik het begrip even opzoeken, komt ie:
  re·cen·sie de; v -s beoordeling, kritische beschouwing ve boek, voorstelling, film enz. in een dagblad of tijdschrift (bron: vandale.nl)
  EN
  Een recensie is een (kritische) bespreking van een boek, film, videospel, toneelvoorstelling, muziekuitvoering of enige andere culturele uiting, veelal gepubliceerd in een krant of tijdschrift of op het internet (bron: Wikipedia)

  Hieronder kun je natuurlijk een reactie geven wat je zelf van de milkshakewinkel vindt, echter zeuren over het feit dat iemand een kritische blik op het ondewerp van de recensie heeft gegeven die je niet aanstaat vind ik spijtig.

  We kunnen niet allemaal hetzelfde leuk en lekker vinden, thank god!

 18. Ik ben heel blij met Make-a-shake.
  Ik kan niet tegen lactose en heb de dames van make-a-shake een mailtje gestuurd met de vraag of ze misschien ook zouden kunnen werken aan een milkshake met soyamelk/ijs. Twee weken later kreeg ik tot mijn verbazing een mailtje dat het recept uitgeprobeerd en goed bevonden was! Super, super, super!!!

 19. Dat is inderdaad erg aardig. :)

  Heb je thuis al eens geprobeerd om een sojamilkshake te maken?

 20. Hey annemieke,

  Inderdaad ook geprobeerd. Soya ijs wat in Nederland te koop is in de supermarkt vind ik alleen erg smerig. Thuis maak ik het dan ook van ingevroren vers fruit, soya room, soya melk en een beetje extra frustose voor de zoetigheid. Super lekker ook.
  Maar het is fijn om buiten de deur, als je daar trek in hebt, iets zonder lactose te kunnen krijgen. Koffie verkeerd met soyamelk of warme chocolademelk van soya melk zou overal eigenlijk standaard op de kaart moeten :) Zweden loopt wat dat betreft enorm op ons voor!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*