De knoflookkwestie

De knoflookkwestie behelst niet de vraag of je sociaal gezien wel veel en vaak knoflook mag eten. Dat mag namelijk gewoon. Het is gezond, net bereid ruikt het heerlijk en het is bijzonder smaakvol. En als iedereen het veel en vaak zou eten, dan zou niemand last hebben van andermans the day after knoflooklucht.

Nee, de knoflookkwestie is iets anders; namelijk het grote vraagteken boven mijn hoofd die daar al een tijdje hangt, omdat er tegenwoordig bijna nergens meer goede knoflook te krijgen is. Je moet haast op pad gaan uitgerust met een loep.
In de supermarkten ligt eigenlijk altijd wel oude knoflook. Maar bij de groentenboeren ben je helaas ook niet gegarandeerd van een goede bol. Ik weet nog dat mijn zus Marijke kissebiste met een groentenman, toen hij haar alleen maar de bollen knoflook wilde verkopen die op de toonbank lagen, want die moesten als eerste op. Die liepen al uit en waren oud, dus die wilde ze niet. Hij maakte haar belachelijk toen ze liever de goede knoflook wilde die achter de toonbank lag en toen ze de strijd opgaf, riep hij haar nog wat na.

Ik heb onlangs de fout gemaakt om bij de Sligro knoflook mee te nemen. Roze, uit Frankrijk. Knoeperhard, dus nog niet aan het rimpelen. Ik rook eraan en er kwamen geen verdachte aardeachtige luchten af.
Ik mag hopen dat eetgelegenheiduitbatend Leiden haar knoflook elders haalt, want ook deze vriendjes waren niet te harden. Aarde, muf, grotten. De knoflooksaus die ik ermee had gemaakt (ik had nog hoopvol de kernen eruit gesneden nadat ik eraan had geroken, want die maken het helemaal vies) bleef nog uren in onze mond hangen, zelfs na die paar happen.

Dus vandaag ging ik maar weer braaf terug naar mijn vaste adres. Groentenkraam Krups, op de Leidse markt. Daar liggen altijd halfdroge bollen knoflook die prima smaken.

8 reacties

 1. Wat leuk, Krups, daar kom ik ook elke woensdagochtend (en niet alleen voor knof).

 2. Jij wist dat en hebt mij niet eens gewaarschuwd? Tskk!

  Nou diezelfde zus (waar jij het over hebt) had (ook) weer problemen met haar knoflook, dit keer niet die van de groenteman maar van de knoflookbol verkregen bij haar zus Annemieke..
  Ik vond ‘m dus ook bijzonder ranzig ruiken en zei nog tegen manlief ” maar deze knoflook komt van de tros van Annemieke en die zei dat deze wel goed waren!”
  Maar die geur, daar was geen twijfel over mogelijk dit keer! Zelden heb ik zo’n vieze knoflook geroken..

  Ik deel je mening in deze blog, waar o waar vinden wij tegenwoordig nog een goede knoflook?!?!

  (En ik wilde nog wel bruschetta maken…)

 3. @Marijki, ik heb wel degelijk gezegd dat ik er over twijfelde (ik had thuis nog een snufsessie gedaan). Pas toen ik het zelf ging gebruiken in een gerecht wist ik het zeker.

  @MrOoier, ik vroeg wel om 2 avocado’s die ik die dag nog kon eten en toen kreeg ik toch twee zachte joh. Van het type zacht dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid heel erg bruin van binnen is. Dat vond ik toch niet zo professioneel, zulke avocado’s moet je weggooien als groentenman, niet proberen te slijten. Ik heb gevraagd om andere.

 4. RozeMarijn,

  Ik ben werkzaam bij Smeding Groenten en Fruit, wij zijn Freshpartner van Sligro. De knoflook die je gekocht hebt bij Sligro Leiden is dan ook afkomstig van Smeding Groenten en Fruit. Ik betreur het ten zeerste dat de knoflook die je bij ons gekocht niet goed bevallen is.

  Er zijn meerdere soorten knoflook die verschillen in grootte, kleur, smaak, vorm, scherpte en het aantal tenen per bol. Daarbij zijn deze verschillende soorten in meerdere verschijningsvormer verkrijgbaar. Graag biedt ik je een demopakket met knoflook aan, hierin zitten een aantal soorten knoflook uit ons assortiment. Uit dit pakket kun je de knoflook selecteren die het beste op jou wensen aansluit. Het pakket staat vanaf zaterdag 2 januari voor je klaar bij de Sligro in Leiden. Voor verdere vragen mag je mij bellen (tel.nr verwijderd door Annemieke) of mailen (idem).

  Met vriendelijke groet,

  Johannes van der Meulen
  Namens Smeding Groenten en Fruit

 5. Ik zal het binnenkort ophalen. Maar mijn eerste eis als ik knoflook eet, is dat het niet oud is. Daarna komt verschil in smaak.

 6. hi annemieke, have you checked out the young garlic bulbs being sold in the Dirk these days? the label on them says “solo garlic”, it’s a little basket of 4 to 6 bulbs. much much fresher-tasting than any other supermarket garlic i’ve found…

 7. I’ve seen those baskets for years already. Chinese garlic, isn’t it?

 8. Ik kwam op deze site via Janneke Vreugdenhil.
  Knoflook intrigeert me altijd. Het is inderdaad lastig om goede knof te krijgen.
  De markt wordt helaas overgenomen door China. Dan maken die knoflookjes wel een hele lange reis.
  En nu dus ook uit Argentinië.
  Waarom zover weg als je ook in Europa / Nederland gekweekte knoflook kan kopen?
  TIP. Koop je knoflook bij http://www.versuitdegers.nl , Kanaalweg 36 in Den Haag, 070-3387400
  De mooiste, hardste, lekkerste knoflook , uit de Gers, Frankrijk

  Met vriendelijke groet,
  Wouter Udo
  Kookstudio Udo
  http://www.kookstudio.nl
  Scheveningen

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*