De pepernotencirkel

IMG_4071-001

In een klein winkeltje wijs ik op het Sintsnoepgoed dat op de toonbank ligt en knipoog naar de dame achter de kassa “Het is nog zomer hè?”. Want dat was het nog, twee weken geleden.
De dame kijkt me aan en uit haar tenen komt: “Ja, ik vind het ook echt belachelijk!”. Even raak ik in de war. Ze vervolgt: “Maar ja, wat moet je anders?”.
“Niet inkopen?”, probeer ik.
“Ja, ik vind het ook zó stom, maar ja, je moet wel. Want anders verkoop je het niet.”

En daarmee was de cirkel rond. Want ‘wij’, consumenten, willen graag vroeg in het jaar kruidnootjes en dergelijke eten en ‘u vraagt, wij draaien’, daardoor komt het spul de winkel in. En omdat niemand verlies wil maken ten opzichte van de concurrent, vullen ze allemaal de schappen al eind van de zomer.

“Hè ja jongens, lekker kruidnootjes eten, nu het kan! Ze zijn er maar even!” hoor ik vaak rond het Sintgebeuren. Maar met ons snaaigedrag hebben we inmiddels dat ‘even’ opgerekt tot drie maanden. Lekker bezig. Wie doorbreekt de cirkel? Ik in elk geval, want ik koop geen kruidnoten, pepernoten, taaitaai en ander zoet spul voordat de Sint in het land is.

Albert Heijn legt het spul kennelijk niet vol overgave in de winkels en blijkt ook last te hebben van een jaarlijks ‘maar ja, wat moet je anders’ momentje. Waar is die moeder uit ’99?

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*