Dropijs

Mijn ijsmachine is dood. Hij was altijd al niet al te best (deze van Philips), maar nu zelfs een klein miezerig beetje ijsmengsel niet meer koud gedraaid kan worden, weet ik zeker dat hij rijp is voor het ijsmachinekerkhof. En dat is jammer zeg!
Maar hij gaat eruit met een knal: dropijs. Geïnspireerd door dit recept voor drop-semifreddo op Vegatopia.

Vandaag was ik trouwens met Ciao Tutti’s Saskia Balmaekers op het gelato-festival in Amsterdam. Ik proefde daar ook dropijs, dat qua smaak heel erg op mijn ijs leek, maar luchtiger en lichter was, zoals altijd met Italiaans ijs.

dropijs

Dropijs

30 kleine harde Italiaanse dropjes (zie foto hier)
250 g melk

250 g slagroom
8 eidooiers
100 g suiker
kookthermometer, ijsmachine

Giet de melk in een pannetje en doe de dropjes erbij. Verwarm op middelhoog vuur en blijf roeren tot de dropjes gesmolten zijn.

Doe de slagroom erbij en breng het mengsel tegen de kook aan. Draai dan het vuur laag.

Leg de thermometer klaar en vul de gootsteen met een laagje koud water.

Klop ondertussen de eidooiers los met de helft van de suiker en doe de andere helft bij de melk en room en roer even door.

Houd het vuur onder de melk laag en schep een soeplepel van de melk bij de dooiers. Klop stevig op en giet alles bij de melk in de pan. Blijf goed roeren met een garde. Hou de temperatuur goed in de gaten. Het mag niet gaan koken. Als het mengsel tegen de tachtig graden loopt, haal je het van het vuur. Je kunt het op gevoel ook doen: als je mengsel dik gaat worden en voordat het wil gaan koken, haal je het van het vuur.

Zet de pan in het koude water en roer het nog even door. Laat het mengsel iets afkoelen, totdat het in een vriezerbakje kan. Giet het ijsmengsel door een fijne zeef, zodat de klontjes tegengehouden worden en het glad het bakje in gaat.

Zet het bakje weg in de koelkast of de vriezer (niet te lang, want dan wordt het hard) tot je het in de ijsmachine gaat draaien.

Heb je geen machine? Roer dan het ijs in de vriezer elk half uur door.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*