Dubbeldoppen/tuinbonenquiche

Tuinbonen vond ik vroeger zo mogelijk nog viezer dan spruitjes. Mijn moeder is een goede kok, dus het kwam niet door de bereidingswijze. Sinds ik zelf tuinbonen koop, weet ik de oorzaak: het velletje! Ik ben een dubbeldopper voor het leven geworden*. Het is wat meer werk, maar als je er wat routine in krijgt echt wel de moeite waard. Ze waren bij een suup 1,09 per kilo en dat is best een fijne prijs.

En zo kwam het dat we een bladerdeegquiche van tuinbonen, doperwtjes, kerstomaatjes, courgette en kaas aten.

Voor een quiche met een springvorm of taartvorm van 20 centimeter heb je nodig:

een pond tuinbonen in schil
2 handjes doperwtjes, vers in het seizoen of uit de diepvries
half bakje kerstomaatjes, in partjes of gehalveerd
1/3 courgette, in plakken en dan door 4
4 plakjes bladerdeeg
5 eieren
1 rode ui, in dunne halve ringen
1 tl oregano
handje geraspte belegen kaas
zout, zwarte peper uit de molen

Bekleed de met boter  ingevette bodem van de taartvorm met het bladerdeeg en zorg voor een klein opstaand randje. Prik enkele gaten in de boven en bak de bomden blind op 220 graden tot de bodem gaar is, maar nog niet heel bruin.
(Dubbel)dop de tuinbonen en blancheer ze met de erwtjes een minuut of twee. Bak de ui en de courgette en voeg de kerstomaatjes toe en roer om tot het vocht er een beetje uit is. Doe de bonen er  dan bij.

Kluts de eieren met de kruiden, zout en peper en kaas. Schep het groentenmengsel erdoor en stort de vulling in de vorm. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven (in het geval van een springvorm even een stukje aluminiumfolie of de bakplaat eronder tegen lekken) en bak de taart in 30-45 minuten gaar op 220 graden. Ik heb de oven na 30 minuten op 200 gezet.

*anno 2011 al niet meer

één reactie

  1. Dat ziet er echt heerlijk uit!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*