Echte pepernoten

Lizet Kruyff is de dame van de pepernotenrevolutie. Zij zocht uit hoe in de 18e eeuw pepernoten werden gegeten en wat blijkt? Pepernoten werden gemaakt van bloem, suiker en eieren en qua structuur hielden ze blijkbaar het midden tussen kruidnoten en bitterkoekjes. Als je ze klein maakt, dan worden ze nogal hard. Het lekkerst zijn ze als je er kleine koekjes van maakt, zo suggereert ook Lizet. Vorm dan balletjes ter grootte van een bitterbal en druk ze iets plat.

Welke verhoudingen Lizet voor haar specerijen gebruikt is een geheimpje en ik zelf heb de hoeveelheden niet genoteerd. Er gaat onder andere staartpeper in. Dit kun je bestellen bij Cavad’or. Nouja, voor volgend jaar dan alvast.

 

’18e eeuwse’ pepernoten

200 g bloem
100 g donkere basterdsuiker
100 g kristalsuiker
2 eieren
pepernotenmix
1 el specerijen (staartpeper, anijs, kardemom, kaneel, nootmuskaat)

Meng de bloem en de suiker. Meng de eieren en de specerijen erdoor.

één reactie

  1. Gek, in Nederland super populair, bij ons in Vlaanderen onbekend.
    Bedankt voor het recept…

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*