Een dikkere pizza

Ik ben pleitbezorger van de dunne thuispizza. Met een pizzasteen kun je fantastisch pizza maken uit je eigen oven die ook nog eens dun en knapperig is. Maar onlangs had ik zin in een dikkere pizza, met een lekkere broodachtige korst. En die lukte!

Voor een pizza met een doorsnede van ongeveer 25 centimeter gebruikte ik:
– 50 gram bloem van zachte tarwe
– 50 gram bloem van harde tarwe
– 1 afgestreken tl gedroogde gist
– 1 afgestreken tl zout

Los de gist op in wat lauw water en meng alle ingrediënten tot een nog plakkerig deeg. Stort dit in een kom met wat bloem erin en dek af met een warme theedoek. Laat het deeg enkele uren rijzen op een warme plek (in de zon bijvoorbeeld of een oven die even aan is geweest).

Leg nu ingrediënten naar keuze klaar en zorg dat ze niet te nat zijn; dus geen dunne tomatensaus (maar beter passata) en laat de mozzarella eventjes uitlekken.

Stort het deeg daarna uit op een werkblad dat met bloem is bestoven en begin met kneden. Voeg steeds bloem bij tot het deeg niet meer plakt. Rol het dan uit tot een pizza met doorsnede van ongeveer 25 cm. en frummel de randjes wat op, zodat de kaas er niet afsmelt in de oven. Strooi wat tarwegries op een pizzaschep en leg het deeg erop.

Beleg de pizza nu heel snel en schuif het de oven in. In een normale oven zouden wel twee van bovenstaande pizza’s moeten passen. De oven moet zo heet staan als ie kan. Op een pizzasteen is de pizza binnen enkele minuten klaar en zonder steen in ongeveer 10 minuten. De bodem moet knapperig zijn.

7 reacties

  1. Ah, jij bent ook een randjes-opfrummelaarster. Ik heb laatst ontdekt dat dat eigenlijk niet nodig is: als je de randen gewoon saus- en belegvrij laat, rijzen de randen vanzelf meer dan het belegde deel van de pizza. Scheelt een hoop gefrummel.

  2. Rozemarijn, dat deeg bewerken zodat het hanteerbaar wordt doe ik bij voorkeur met duro meel, de fijne griesstructuur. Ik stort de natte deegbal op het bebloemde aanrecht en keer het deeg met een siloconen spatel. Gaat fantastisch, je bespaart je de vieze deegvingers!
    Mijn oven jaag ik op tot 300 graden, de pizza heeft dan maar een minuut of 5 nodig. Uiteraard probeer ik de nawarmte te benutten.

  3. Ik doe het tegen het lekken van de kaas, Eelco. Gaat dat bij jou goed zonder gefrummel?

  4. Welke ingrediënten heb je voor op de pizza gebruikt? Ziet er lekker uit namelijk!

  5. Mozzarella en nog een meer pittige kaas (weet niet meer welke), kerstomaatjes, olijfolie+knoflook+oregano en zwarte peper uit de molen.

  6. Nog even over het randjesgefrummel: wij hebben tot dusver geen problemen met afdruipende kaas gehad. En voor zover ik weet frummelt ‘de Italiaan’ ook geen randjes.

  7. lees ik er over heen? Welke oventemperatuur? Hoe lang gemiddeld?

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*