Een Japanse mispel

Ik maakte voor het eerst kennis met de Japanse mispel in Italië. Of eigenlijk was het op een legpuzzel van een Italiaans marktje. Nespole stond er op het bordje dat werd omringd door abrikoosachtige oranje vruchten. De volgende vakantie in Italië zag ik ze in het echt.

Deze mispels komen van een Chinese boom, waar Japanners vervolgens wat aan sleutelden. Daarna verhuisde de boom ook naar andere warme gebieden, zoals Sicilië. Ze zijn anders dan de ‘gewone’ mispels, die je, naar het schijnt, alleen kunt eten als ze al met één been in het graf staan en helemaal donker gekleurd zijn. Die laatste worden geplukt in de herfst, in tegenstelling tot de Japanse mispel die juist nu in de lente te krijgen is.

Kijk even op de markt en zeker bij de exotische supermarkt. Ik vond die van mij op de biologische markt in  Leiden. Ik heb nog nooit puntgave mispels gezien; meestal bevatten ze bruine plekjes, zoals op de foto, maar dat geeft niet.
Ze zijn erg makkelijk te pellen. Je snijd onder en boven een stukje van de uiteinden en daarna trek je zo de vel eraf. Ze hebben een beetje de structuur van een perzik en smaken fris en lichtzuur.

één reactie

  1. Helma Fleer-Jansen

    Leuk om wat meer over de Japanse mispel te leren. Wij hebben er een in onze tuin staan en is eind september gaan bloeien, of er ook vruchten aan zullen komen moeten we natuurlijk afwachten. Hartelijke groeten, Helma, Rotterdam.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*