Een nieuwe naam

Nou. Ik ben er eindelijk uit. Ik vond het toch wel treurig dat ik in lijsten onder de ‘k’ van kookblog stond en heb steeds nagedacht over een naam. Annemiekookt is het toch niet geworden, Marieke. Eigenlijk wilde ik al die tijd al RozeMarijn…. wat eigenlijk niet eens direct slaat op het kruid. Misschien zou ik zelf wel zo willen heten en bovendien doet het denken aan twee andere woorden in die ik vreselijk mooi vind: mandarijn, rozen….
Ter ere van het kruid echter heb ik vanmiddag nog wat lekkers gebakken:

Rozemarijnkoek met echte kaneel

Het mag ook cake heten, want het heeft de luchtigheid van cake, maar de hoogte van een brownie.

Ik had al eens eerder geschreven dat de kaneel die je overal koopt, helemaal geen kaneel is maar cassia, iets wat erop lijkt. De typische ‘kaneellucht’ die iedereen kent is dus geen kaneellucht, maar een cassialucht. Echte kaneelstokjes zijn – in tegenstelling tot de harde donkerdergekleurde cassia- melkchocoladebruin van kleur en zijn broos bestaand uit meerdere laagjes. Als je echte pijpkaneel breekt, komt de lucht pas goed vrij. De vroegere (of bestaan die nog?) fireballs hadden een kaneelsmaak; heet en kruidig. Echte kaneel koop je in de betere chocoladezaakjes en in andere goede delicatessenzaken.

Ik heb een het in een mooie lage, ronde ovenschaal gebakken van 3,5 cm hoog en een diameter van 27 cm. Anderen vormen kunnen ook, maar let dan even op de baktijd.

ongeveer 220 gram roomboter
3 eieren
150 gram lichte basterdsuiker
200 gram cakemeel
1 eetlepel rozemarijnnaaldes
30 cm. echte pijpkaneel
mespuntje vanillepoeder

Smelt 150 gram van de roomboter op een zacht vuurtje. Kneus de rozemarijn in de vijzel en voeg toe aan de boter. Vijzel de kaneel kapot en doe dit er ook bij. Draai het vuur uit zodra de boter gesmolten is en laat enkele uren staan tot de boter weer wat is gestolt. Verwarm het geheel weer even zodat het vloeibaarder wordt en zeef de boter met behulp van een kaasdoek of hele fijne zeef. Bewaar de rozemarijn- en de kaneelresten nog even. Weeg nu even hoeveel boter je eraan hebt overgehouden en vul het aan tot het weer 150 gram is. Mix de boter nu met de suiker en eieren in de keukenmachine. Voeg dan de vanille en het cakemeel toe en maak er een glad beslag van.

Vet de bakvorm goed in en stort het beslag erin. Verdeel met een lepel gelijkmatig en maak in het midden een gat. Doe hierin het kaneel- en rozemarijnresidu dat je eerder overhield en bak de cake 45 minuten op een rooster in het midden van de oven op 160 graden. Haal eruit als je de cake goed ruikt en de bovenkant mooi gebruind is.

Als je puntjes snijdt, zorgen dan dat het kaneel- en rozemarijnmengsel vanuit het midden niet meekomt. De smaak is erg subtiel. Als je meer zin hebt in een explosie van rozemarijn en vind je het niet erg dat er naaldjes in je cake zitten dan zou ik voor het bakken een lepeltje naaldjes door het beslag roeren.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*