Een schotel als een hartverscheurende snik

“De vuurproef voor de kok bestaat hierin, dat de schotel altijd precies zo goed moet zijn als de vorige keer, zoals een acteur in een bepaald stuk altijd opkomt met dezelfde hartverscheurende snik.”

Vorige week plaatste ik een stukje over een oud Italiaans kookboek dat ik van mijn vader kreeg. Een uitgave van Time-Life. Eerder deze week vond ik zelf ook de Franse editie. Ook leuk natuurlijk! Ik maak er graag een lezer blij mee. Ik ken zo wel een aantal Francofielen die zeker een kans willen maken.

Dit boek staat vol informatie over de Franse keuken tot begin jaren zeventig met tevens klassieke recepten en bereidingen. Natuurlijk ontbreken ook de lekker gedateerde foto’s niet.

Laat hieronder je reactie achter en vertel me waarom je het boek thuisgestuurd wilt krijgen. Over een week kies ik iemand uit. (edit: Marjan Ippel krijgt het boek toegestuurd)

10 reacties

 1. Mooie serie. Ik heb er ook drie, ooit van een collega gekregen. Incl de kleine bijbehorende boekjes met ringband, vol met recepten. Over de Scandinavische keuken en die van de Donaulanden. En de Franse, dus deze hoef ik niet!

 2. Oh hoera, is er een kookboek te winnen? Ik doe heel graag mee. Met Franse kookboeken is het net als met Parmezaanse kaas, hoe ouder hoe lekkerder!

 3. De Time-Life boeken vind ik geweldig. Heb zelf de Amerikaanse uit 1964, een boek vol foto’s uit de ouwe doos waar de oubolligheid soms vanaf spat,over de zoetsappige gezinsfoto’s maar niet te spreken. Het leuke van deze platen kookboeken vind ik dat de recepten nog steeds heel goed bruikbaar zijn. En daarnaast ben ik gewoon dol op oude kookboeken, de boekenkast inmiddels wat minder :)

 4. Beste Annemieke,

  Dit is natuurlijk blé sur mon moulin. Alhoewel daar geen woord Frans bij is. Ik blog graag over oude wijsheden uit Franse kookboeken. Of ik die nu vind bij de kookboekenruil, de kringloopwinkel, het benzinestation op weg naar Lyon in de namiddag. Of zelfs in de uitverkoop bij American Book Center. Ik kan er altijd iets mee. Inspiratie voor vele blogs. Cuisine du terroir. Van mijn eigen boeuf bourguignon tot de mosselen in cider uit Normandië. Venez voir ma petite cuisine. Want eten is voor mij (be)leven.

  Bonne soirée Gereon

 5. Wil je iets over de toekomst kunnen zeggen, zul je eerst het verleden moeten kennen. Dat houd ik studenten foodtrendwatchen altijd voor als ik ze een (gast)college geef. Zij kijken vooral graag vooruit en vergeten nogal eens dat elke ontwikkeling voortkomt uit iets dat al is geweest. Bestudeer je dat wat is geweest, dan kun je ontdekken wat er onderweg is gebeurd, welke andere ontwikkelingen erop hebben ingespeeld en waarom. En pas dan kun je een zinnige visie op de toekomst formuleren. Je begrijpt dus wel Annemieke, dat dit kookboek over het land van oorsprong van de moderne keuken een waardevolle schat is voor mij en ál mijn toekomstige studenten (m/v), die je – en dat ‘voorspel’ ik vanuit mijn ervaring in het verleden – daarvoor verschrikkelijk dankbaar gaan zijn.
  groetjes! Marjan Ippel, http://www.talkinfood.nl

 6. Mais qui, bien sure wil ik dit boek winnen. Het heerlijke Franse stokbrood, zucht. Ik heb net gegeten maar krijg al trek bij het idee alleen. Toen ik een klein meisje was en op vakantie stokbrood mocht gaan kopen bij het bakkertje in het dorp kwam ik regelmatig met een volledig uitgehold stokbrood terug op de camping.

 7. Ik heb hem nota bene in de Duitse versie, een over de Franse en een over de Italiaanse keuken. Had mijn vader ooit indertijd bij de Slegte gekocht. Meer dan 40 jaar geleden. Ik heb ze al, zogezegd.

 8. Manjo (aka rarekoekebakker)

  O heerlijk, dat moet uit het Frankrijk zijn dat ik tijdens mijn eerste zwerftochten door dat prachtige land heb leren kennen. GRAAG een hernieuwde kennismaking!

  Oude kookboeken hebben vaak net die recepten die je nergens meer terugvindt. Zo raadpleeg ik nog steeds af en toe mijn oude “Ik kan koken” uit 1955.
  Ook uit de Franse keuken van vóór de Nouvelle Cuisine wil ik graag nog eens wat weten en eten. Want wat toen nog bon ton was, wordt nu vaak ten onrechte verguisd.

 9. Frankrijk is fijn, retro is leuk en kookboeken zijn heerlijk. Een Frans retro kookboek maakt mij dus driedubbel blij!

 10. Wat een gaaf kookboek! Ik zou het graag willen winnen om door te geven aan een fantastische Franse vriendin van 65 jaar die de sterren van de hemel kookt. Door haar ben ik als 19-jarige volledig kookfan geworden! Zo’n Frans retro boek geef ik graag aan haar, als dank voor al haar inspiratie en liefde.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*