Eten uit de volkstuin – Marleen van Es

Es, Marleen van. Eten uit de volkstuin

Moestuinieren lijkt nog steeds hip. Al een paar jaar gaat het over dakjungles, vierkantemetertuinieren en gezien de recente moestuintjeshype van AH en EO’s recente zoektocht naar de beste moestuiniers van Nederland blijkt dat we er nog niet klaar mee zijn.
Marleen van Es heeft dat tijdig gezien en schreef een kookboek over haar grootste passies: koken en de moestuin. Of eigenlijk moeten we ‘volkstuin’ zeggen, want dat doet Marleen ook.

Recepten

De recepten zijn hartstikke leuk en vaak ook erg verrassend met natuurlijk groenten en fruit in de hoofdrol. Denk bijvoorbeeld aan een bietenmojito, venkelcello (likeur met venkel), knoflookkoekjes, baba ganoush van courgette, een borlottibonenburger en salade met venkel, geroosterde biet en rauwe rabarber. Ik maakte die laatste en vond die rabarber erin te gek; ik wist niet eens dat je rabarber rauw kon eten.
Het boek lijkt voor ruim 90% te bestaan uit vegarecepten.
Hoewel de recepten niet erg ingewikkeld zijn, denk ik dat het boek vooral geschikt is voor mensen die al wel vaak in de keuken te vinden zijn. Zo kun je voor recepten bijvoorbeeld een sapcentrifuge nodig hebben en dragon-azijn. Marleen geeft geen instructies voor de maten van de theelepels die ze gebruikt en ook vertelt ze niet of de oven met of zonder heteluchtstand aan moet. Dat moet je zelf een beetje inschatten en dat gaat de meeste mensen natuurlijk prima af.

Kleur en klassiek

Marleen stopte min of meer hart en ziel in dit boek en deed ook zelf de fotografie. De cover is heel kleurrijk en knalt heerlijk. Voor de foto’s binnenin heeft ze gekozen voor een meer rustiek karakter; afwisseling van donkere en lichte foto’s en veel klassiek servies. Ik had het leuk gevonden als de foto’s binnenin hetzelfde knallende effect hadden gehad als op de cover, maar er is bij dit boek gekozen voor mat papier (dat vlakt kleuren wat af), wat je wel vaker ziet bij moestuin-kookboeken en op zich past het goed bij het thema. Evenals de schutbladen met charmante tekeningetjes aan het begin.
De kleurrijkheid van de cover is trouwens wel terug te zien in de vormgeving van de recepten. Daar is gebruik gemaakt van gekleurde koppen en lijntjes. De recepten lezen trouwens fijn door de ruimtelijke vormgeving en omdat Marleen haar zinnen lekker weglezen.

Bij de moestuintips houdt ze rekening met een beginnende moestuinier, wat prettig is. Heb je een moestuin of wat moestuinbakken en wil je originele recepten om je oogst te verwerken, dan is dit een mooi boek voor je.

Eten uit de Volkstuin | Marleen van Es
256 pagina’s, hardcover, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
24,95 euro

p.s. morgen plaats ik een recept voor een salade met geroosterde bieten, venkel en rabarber.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*