Kiwano, andere exotische vruchten & winactie

Deze zomer was ik in een Braziliaanse ijssalon in Leiden. Ze hebben er wanstaltige kindersmaken als cola, kauwgom en Red Bull. Maar ze importeren ook zo nu en dan leuke Braziliaanse vruchten om ijs van te laten maken, zoals guarana (ook te koop als frisdrank). Helaas wordt deze smaak niet verkocht als ‘een te gekke Braziliaanse exotische vrucht die je echt moet proeven’, maar als ‘smaakt hetzelfde als Rivella’.

Naast guarana nam ik ook nog maracuja. De ijsjongen vertelde dat het gemaakt was speciaal geïmporteerde vruchten uit Brazilie, omdat ze hier in Nederland vrijwel niet te krijgen waren.
Met mijn arrogante culihoofd dacht ik dat hij zich vergiste, want passievruchten liggen tegenwoordig toch zelfs al bijna in de buurtwinkel? Ik kon het niet loslaten en ging zoeken. En wat blijkt? De gele passievrucht die ik altijd gewoon gele passievrucht noem, noemen ze in Brazilië maracuja. En inderdaad, die zie je niet erg vaak in Nederland.

fruitmix_exotenTijdens mijn zoektocht kwam ik op de site van Nature’s Pride terecht, een leverancier van exotische groenten en fruit die tevens oog heeft voor duurzaamheid en fair trade. Mijn interesse was gewekt en bovendien kwam dat logo me erg bekend voor.  Die stickertjes uit de supermarkt!

Ik had natuurlijk beter niet verder kunnen kijken naar hun aanbod exotisch fruit, want ik bleef er in! Vooral de Curuba (banaanpassievrucht) en granadilla (ook een passievrucht) achtervolgen me sinds ik van hun bestaan weet tot in mijn dromen.

Ik mailde het bedrijf en kwam er tot mijn grote spijt achter dat veel van hun spannende exoten alleen op aanvraag in groten getale besteld kunnen worden en dus niet ergens los te koop zijn. Marleen wilde me echter toch een plezier doen, dook de verpakkingsruimte in en verzamelde wat losse exoten. Ik kreeg een doos thuis met veel gangbare producten, maar ook een paar spannende.

kiwano

kiwano_vruchtvlees

 

Drakenfruit (pitahaya) hebben jullie vast al wel eens eerder gegeten. Wat een gave dingen! Schillen makkelijk en het lichtzoete vruchtvlees heeft een lekkere bite.
En dan de kiwano. Een behoorlijk lijp geval met zijn knaloranje stekels. Ik sneed ‘m open en tot mijn verrassing zag ik passievruchtachtige pitjes. De smaak en vooral het ontbreken daarvan bleek echter een deceptie.
Gelukkig waren er ook nog lychees en een reuzeschattige baby-ananas.

Winactie!

Omdat de herfst is begonnen en jullie natuurlijk best een vitamineboost kunnen gebruiken, mag ik een exotisch fruitgeschenk weggeven: een doos met een mix van leuke exoten.
Word fan van mijn Facebookpagina (of laat weten dat je geen FB hebt) en laat hieronder voor 2 oktober je reactie achter: welke exoot zou jij graag willen proeven?

Oh en Marleen, duik je nog eens tussen de banden voor me als de curuba’s en granadilla’s in het land zijn?

p.s. de winnaar is getrokken. Nummer 1 kwam uit de machine rollen, gefeliciteerd Marianne!

45 reacties

 1. Bij het uitpakken van je smakelijke pakket liep het water me al in de mond. Dit drakenfruit haalt me over om hier nu te reageren, dat moet toch elk kind aanspreken! Dat zou wel eens een grote hit kunnen worden bij ons in huis, bij mij en mijn twee kleine fruitmonsters.

 2. Op basis van jouw info zou ik inderdaad ook kiezen voor drakenfruit. Maar ik ben een fruitliefhebber en probeer graag nieuwe dingen. Dus alle exoten zijn bij mij zeer welkom.

 3. Ik doe ook mee! Het maracuja ijs bij Roberto heb ik ook gegeten, heerlijk. Zo’n ding in het echt proeven wil ik ook wel!

 4. Dragonfruit: geeft me heimwee naar Vietnam, heerlijk ! En zo mooi met die paarse schubben en de spikkelige binnenkant ! Weet dat ik er jaren geleden in Nederland wel eens een tientje (in guldens) voor heb betaald, om het weer eens te proeven. Toen was het hier nieuw en bijzonder, nu zie ik het regelmatig op een buffet voorbijkomen. En schep dan scheutig voor mezelf deze lekkere decoratie op. Hmmm !
  Maar ik ben erg benieuwd naar de Kiwano. Ziet er prachtig uit, dus dat nodigt uit tot proeven. Die zou ik dus het liefst willen proberen, daar ben ik erg benieuwd naar …

 5. Jeetje ik wist niet dat er zo veel verschillende passievruchten bestonden, ik ben er erg nieuwsgierig naar geworden.

 6. Mangosteen, dat zou ik wel eens willen proeven…Koningin der vruchten, kan toch niet anders of dat is lekker.
  Maar al die andere exotische soorten wekken ook best mijn nieuwschierigheid op hoor…

 7. Dragon fruit, omdat ze zo mooi roze zijn ;-) Een paar maanden geleden heb ik een klein stukje geprobeerd op de Oosterse Bazaar in Beverwijk. Zo lekker zacht, een beetje als een witte kiwi. Helaas waren bij een volgend bezoek aan de Bazaar, nergens te koop. Ik zou ze heel graag eens aan de rest van het gezin willen laten zien. Zulke bijzondere vruchten zijn toch een klein wondertje om te zien en te proeven !

 8. Die drakenfruit zou ik graag eens proberen. Ben wel bang dat het alleen maar gaat tegenvallen…

 9. Ik ga voor iets bekender maar nog steeds exotisch: sharonfruit. De eerste keer was als de eerste kiwi die mijn moeder me op achtjarige leeftijd gaf: spannend wat er onder dat schilletje vandaan zou komen. Sappig, zoet met een bite die me ook nu op achtenveertig jarige leeftijd doet verrassen en verlangen naar meer .. Meer.

 10. er zijn inderdaad veel vruchten bij die ik nog nooit gezien heb. maar je bent nooit te oud om te leren, zeggen ze. dus ik wil wel een mandje winnen

 11. Ik ben dol op pitahaya’s en lychees maar de andere soorten in je stukje ken ik niet. Dus ik zou graag meeloten om ze eens te proberen :)

 12. lychees, passiefruit en mango daar ben ik dol op….nieuwe varianten zijn het uitproberen waard!!!

 13. Drakenfruit, daar ben ik benieuwd naar!

 14. Ik doe ook mee!Curuba zou ik graag eens proberen

 15. drakenfruit erg lekker en mooi om mee te decoreren

 16. Op het vierkante fotootje in je artikel zag ik een prachtige roze vrucht met groenige punten eraan. Die kon ik nog niet. Ik ben toen gaan googelen en kwam erachter dat dit de Pitahaya ofwel drakenfruit is. Daar ben ik nu wel erg nieuwsgierig naar. Die wil ik wel eens proeven!

 17. Heb je misschien ook een leuk idee met rozenbottels ik heb hier een emmertje vol van geplukt. Ik was bramen aan het plukken in een weiland en zag een prachtige grote struik met rozenbottels staan en kon de verleiding niet weerstaan om er van mee te nemen.

 18. Jasmien Den Tandt

  Mmm die kiwano ziet er heerlijk uit. Ben heel erg benieuwd om deze exotische vruchten te proeven heb je ook geliked op facebook!

 19. Wat een super leuke winactie! Ik heb je geliked op facebook, wat geweldig om zoiets te winnen,
  mijn man is buitenlands en mijn zoontjes ook hij zegt altijd dat de peren en appels heel standaart zyn en
  dat er nog vele lekkere soorten bestaan ikzelf zou dat graag eens proberen en dit is de ultieme kans!
  het zou echt geweldig zyn als ik dit won wat een droom, het lijkt me heerlijk ik ga enorm duimen , gr jolijn vink

 20. Angelique Hendriks

  Zou van alles kunnen verzinnen maar de ananas en mango blijven toch mijn favoriet,
  of …niet van mij maar van ons hele gezin,wij zijn in het weekend overgestapt van de chips op het gedroogde fruit .
  Chips vinden we nu niet eens meer lekker ,zo vet.

 21. lk ken het niet maar het ziet er lekker uit en ik wil dit graag proeven.

 22. Sien van Biessum

  ik doe mee!

 23. Josien Hillebrands

  jiiiiiiihaaaaaaaaaaa ik wil winnen!!!!

 24. Ik zou heel graag eens verse guave willen proeven, ik ben gek op guavedrankjes maar heb het nog nooit vers op :)

 25. Mangosteen! Die heb ik ik Sri Lanka gegeten en was zo lekker dat ik ’t graag nog een keer wil eten

 26. Pitahaya. Klinkt als een eiland, een spannend gerecht

 27. Alleen al de gedachte aan grenadilla is genoeg om heimwee naar Costa Rica te krijgen. Daar woonde ik een tijdje en at ik naast grenadilla’s ook nog cas, een super zuur vruchtje dat zo verfrissend was in het benauwde klimaat daar en ik tot nu toe in Europa nooit ben tegengekomen. Ik ben dol op fruit en geniet ook van alles dat gewoon op de markt in Rotterdam te koop is maar zou graag weer eens grenadilla’s eten.

 28. ik wil heel graag de kiwano proeven, maar vooral het zaad bewaren. We hebben ze 1 seizoen gekweekt op de volkstuin, kleine opbrengst, maar wat hebben de kinderen ervan genoten. En wat zeurden ze het jaar erna om Kiwano, die het helaas niet meer wilde doen op de tuin. Als ik win, hopen we er dus langer dan 1x van te genieten en blijven we het proberen om zelf weer kiwanovruchten te kweken.

 29. De rode pitahaya ziet er wel heel spannend uit!
  Daar zou ik mijn tandjes wel eens in willen zetten…
  Als de kideren me niet voor zijn ;-)!

 30. Tja….dan heb je een extra winkans te pakken en ga dan maar eens vertellen waarom je zo’n exotisch pakket zou willen winnen. Eh…….daar heb ik natuurlijk nog niet over nagedacht! ;-)
  Mócht ik hem winnen, dan kan ik meteen aan de slag met recepten als spinazie-carambola-salade, gerookte zalmsalade met kaki of (en misschien smaakt die kiwano dan wél lekker ;-) ) champagne met kiwi en kiwano. Fingers crossed!

 31. Oh ik wil graag meedoen.
  Ik ben half september al verkouden geworden dus kan een vitamineboost wel gebruiken en kiwano’s zijn zo idioot heerlijk. En ik heb geen FB :-)

 32. de wachter karina

  Ze zien er allemaal even lekker uit, maar de kiwano zou ik wel eens willen proeven.

 33. Ik zou graag de Kiwano willen proberen, ben er erg benieuwd naar.

 34. Marloes Bruinsma

  Hoi,
  Ik zou ook wel achtervolgd willen worden door de Curuba!
  Maar eigenlijk al het fruit kleurt wel mooi!
  Bijna te mooi om op te eten…

 35. Hoe exotischer, hoe spannender. Drakenfruit laatst geprobeerd, mijn dochter (10) en ik vonden het een kruising tussen kiwi en lychee, maar wel een zwakke smaak, vergeleken bij de knalroze buitenkant. Dus het kan idd. tegenvallen. Maar je moet alle smaken in het leven geprobeerd hebben, nietwaar?

 36. ik eet graag “over de grens” maar hier hoor ik over fruit wat mij totaal onbekend is!

 37. Nou, ik ben wel benieuwd naar die granadilla! Enneh, natuurlijk ben ik facebookfan. ;-)

 38. Ik en mijn twee babydraakjes willen ons dolgraag in het avontuur van Drakenfruit storten. Als welkome afwisseling op de banaan, grapefruit en avocado…

 39. Maartje van den Bijgaart

  Curuba it is! Maar eigenlijk lijken alle exotische fruitsoorten me lekker :)

 40. Mmmm, verse lychees, mag je me midden in de nacht voor wakker maken ;-)

 41. Ik ben dol op drakenfruit, relatief onbekend maar o zo zalig!!!!
  Maar als ik nu zou moeten kiezen zou ik toch eens de rambutan willen proberen, ziet er stekelig aantrekkelijk uit, maar heb ze nog nooit gegeten…

 42. Graag laat ik mijn lieve vadertje genieten van een DragonFruit!

 43. Als hollandse muts ben ik niet thuis in exotische vruchten behalve dan dat ik mango ken en lekker vind…graag doe ik mee met je geweldig leuke actie want ik zou graag geïntroduceerd worden in de wereld van exotisch fruit en alle lekkere dingen die ik daarmee maken kan ( ben gek op bakken en gebruik vaak fruit maar helaas vaak wel het standaard Hollandse fruit dit zou een mooie gelegenheid zijn familie en vriend en mezelf versteld te doen staan van alle heerlijke smaken die exotisch fruit met zich mee brengt :) groetjes Debby Koekkoek..ow ja natuurlijk heb ik je Facebook ook geliked daar kan ik nog een hoop van leren over alle soorten fruit die er zijn en ik niet ken :)

 44. ik doe ook graag mee. Ben al een tijdje facebook fan ;-)

 45. Ja ik doe ook mee. Hier thuis zijn ze dol op al het fruit. Dus een tropische verrassing zou leuk zijn!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*