Focaccia zonder kneden

Focaccia is fantastisch. Vooral als hij fijn elastisch van binnen is (niet kruimelig), met een knapperige goudbruine korst, lekker vettig van de olijfolie en met zout dat tussen je tanden uiteen barst.

Ik hoor jullie zuchten. Ja. Ja. Ja! Dat willen we. Maar een hoop gedoe, met bloem dat tussen de voegen van de tegels komt, spierpijn van het kneden en na vijf uur kneden-rijzen-kneden-rijzen pas resultaat.

Niet dus. Mijn focaccia maak ik tegenwoordig zonder te kneden met deeg dat kan rijzen terwijl je slaapt. Het gaat volgens het principe van ‘no knead bread’. Ooit begonnen in New York, daarna een tijd heel hip geweest en zo nu en dan duikt het weer ’s op in de keukens en blogs van Nederlandse foodies (bijvoorbeeld bij Janneke Vreugdenhil). Zo nu ook bij mij.

En dan nu het slechte nieuws. Je kunt het beste een pizzasteen gebruiken, zodat je focaccia een hittekick krijgt. Je hebt daarom ook een pizzaschep nodig. Je kunt een houten pizzaschep al voor 15 euro kopen. Een dikke pizzasteen is prijziger.
Klary Koopmans heeft voor haar ‘no knead bread’ een alternatief gevonden: een flink voorverwarmde ovenschaal. Er zijn ook mensen die in plaats van een pizzasteen een oude badkamertegel gebruiken. En Janneke maakt haar focaccia zelfs zonder steen; gewoon op de bakplaat.

Mijn focaccia komt wel van de steen en het is de lekkerste focaccia die ik ooit maakte. Je hoeft de ingrediënten enkel door elkaar te roeren en lange tijd te laten rijzen. Het handigste is om het deeg ’s avonds te maken, zodat je niet steeds zenuwachtig hoeft te loeren of het deeg al omhoog komt.

Focaccia zonder kneden

200 g witte (biologische) bloem
100 g fijngemalen harde tarwe (grano duro, semolina…)
15 g verse gist
200 ml water
2 tl zout
15 ml water, 15 ml olijfolie
verse blaadjes rozemarijn, grof zout

Bovenstaande hoeveelheden geven een focaccia van ongeveer 25 centimeter breed.

Los de gist op in de helft van het (warme) water. Stort de bloem en de harde tarwe in een grote kom en roer het door elkaar. Meng het gistwater erdoor, het zout, een eetlepel fijngehakte rozemarijn en de rest van het warme water. Het deeg wordt geen bol en is natter dan je gewend bent en niet kneedbaar. En dat hoeft ook niet, dus dat komt goed uit.
Leg een vochtige, warme theedoek over de kom en bind er een elastiek omheen. Zet het 12-16 uur weg op een plek met een constante aangename temperatuur, zoals de huiskamer. Ik zet de kom op de vloer(verwarming).

Verwarm de oven voor op 220 graden. Als je een steen gebruikt, zorg dan dat deze goed heet is. Idem dito voor een bakplaat of ovenschaal. Leg een vel bakpapier op de pizzaschep en strooi er wat harde tarwe over. Draai de kom met deeg in 1x om, zodat het deeg op het bakpapier stort. Het ziet er wat fluffy uit nu, maar dat geeft niet. Als het goed is hoef je het nu niet nog verder uit te ‘drukken’ over het bakpapier. Het deeg moet nu ongeveer een halve centimeter hoog zijn. Als het nog wel te dik en te weinig breed is, vorm het deeg dan met je vingers (doop je vingers in het water-oliemengsel van hieronder tegen het plakken) tot het de juiste dikte heeft.
Klop olie en water door elkaar tot het een dikke massa is. Giet dit over het deeg en verdeel gelijkmatig. Strooi er wat grof zout over en nog een eetlepel rozemarijnnaaldjes.

Schuif de focaccia met bakpapier en al (ja, ik weet dat het eigenlijk niet heter dan 200 graden mag volgens de verpakking, maar we doen het gewoon) op de steen en bak de focaccia goudbruin in ongeveer 20 minuten.

5 reacties

 1. anne-riet de boer

  Rozemarijn, dank voor je research, ik ga het navolgen!
  Hoe zou ’t werken om een zeer bebloemde doek in de kom te vlijen alvorens het deegmengsel dat je in anderen kom prepareert, erin te storten? Siliconenmat mag meer hitte hebben dan bakpapier. Een pizzasteen zou ik tot 300 verwarmen, na storten deeg komt er een temp. val en heb je de juiste temperatuur. (ik ben in gelukkige bezit van pizzasteen met eigen verwarmingselement)
  Pizzaschep is eenvoudig te maken van berkentriplex en figuurzaag!Je kunt hem dan ‘ oven breed ‘ maken.

 2. Ik ga het eens proberen. Klinkt leuk en lekker. En die ene de je voor me mee had genomen, was ook erg geslaagd.

  En over pizzastenen! Ze hoeven niet heel duur of heel dik te zijn. Mijn pizzasteen was 15 euro!!! Thanks to Jamie. Ik heb hem altijd al leuk gevonden ;) Mijn ouders gebruiken inderdaad de badkamertegel. Die is ook niet extreem dik.
  x Lau

 3. Die dunne van Jamie wordt wel minder heet, volgens Ellen. Merk jij dat ook?

 4. Mijn pizzasteen werkt naar mijn zin prima! Heb pizzaatjes met luchtbellen. Helemaal goed. Ik kan hem iedereen van harte aanbevelen. Goede prijs kwaliteit verhouding!

  Ik heb gister de focaccia gemaakt met gedroogde gist, ging ook heel goed. Erg lekker! Thanks voor het recept, echt een blijvertje. Ik ga hem uitprinten voor de map!

  Goed weekend! x Laura

 5. waar ga jij naartoe voor verse gist? de meeste bakkers haten het als je daarom vraagt.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*