Frambozen-yoghurtcake met nectarine

frambozenyoghurtcakeEr moet toch iets chiquers te maken zijn van onze tuinframbozen dan enkel minitaartjes en frambozenkwark? Dat bedacht ik en daarom liet ik de rijpe framboosjes een dagje langer hangen, zodat ik een grotere oogst had. Groter is een relatief begrip, want ik had honderd gram. Toch kon ik daarmee een prima frambozen-yoghurtcake maken. Een primeur voor mij trouwens, yoghurt door de cake. Maar ge-wel-dig lekker.

Je hebt Griekse yoghurt nodig. Je weet wel: substantieel zo stevig dat je het daadwerkelijk met een vork en zelfs met je handen kunt eten.
Als je dat niet kunt krijgen, neem dan de stevigste kwark of yoghurt die je kunt vinden (bijvoorbeeld Turkse yoghurt) en laat me weten hoe het resultaat was.
De binnenkant moet lekker zacht zijn, maar niet nat en al helemaal niet plakkerig.

Frambozen-yoghurtcake met nectarine

150 g suiker
150 g (room)boter
3 eieren
200 g bloem
5 g bakpoeder
mespuntje zout
100 g Griekse yoghurt (zie opmerking in bovenstaande tekst)
10 ml citroensap
zest van 1/2 citroen
100 g frambozen
2 nectarines (niet-biologisch: zonder schil)
1 eetlepel suiker

frambozenyoghurtcake2-300x199

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Meng de suiker, boter en eieren door elkaar. Meng ook de bloem en bakpoeder door elkaar en voeg dit dan bij het suiker-boter-ei mengsel.
Voeg dan de yoghurt, het citroensap, de zest en het zout toe en meng het tot een glad beslag.
Roer heel voorzichtig de frambozen erdoor, zodat ze zo weinig mogelijk kapot gaan.

Vet een ronde bakvorm van ongeveer 22 cm. in. Ik gebruik graag een springvorm met bakpapier ertussen geklemd (op de bodem dus en dan de ring erover klikken). Bakpapier is tegen het lekken en door de springvorm komt de cake ook nog goed los. Vet de bodem en de randen in met boter.

Stort het beslag in de vorm en snijd met een mes een kruis in het beslag. Dit voorkomt dat de cake heel erg bol wordt.

Bak in ongeveer 50 minuten gaar.

Snijd de nectarine in dunne plakken en leg deze op de cake, wanneer hij uit de oven komt. Strooi de suiker erover en zet nog even kort onder de gril, zodat de nectarine lekker zacht wordt en bovendien aan de cake blijft plakken.
Laat de cake volledig afkoelen, alvorens je hem aansnijdt.

5 reacties

  1. Annemieke, Turkse yoghurt! Ook, net als Griekse te eten met een vork, maar wellicht makkelijker te vinden. Maar ja de Grieken hebben hun export harder nodig.

  2. Mmm, lekker recept, en perfect voor dit seizoen! Je hebt een erg leuke blog!

    Groetjes
    Marian

  3. Dankjewel Marian. :)
    En Menno, inderdaad!

  4. Hoi Annemieke,

    De Frambozen- yoghurtcake was heerlijk, fris en fruitig met de frambozen en de nectarine, ik had ook nog nooit met griekse yoghurt gewerkt in gebak maar ik vind het echt een aanrader, was ook nog snel gemaakt vond ik,
    Groetjes Jeanne

  5. Leuk dat het heeft gesmaakt. :)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*