Frambozenroomijs

Frambozenroomijs

Voor ongeveer 3/4 liter ijs

200 g frambozen (je kunt een deel ook vervangen door aardbeien)
200 ml room
200 ml melk
8 eidooiers
snufje zout
100 g suiker
evt. een plakje biet voor de kleur

Pureer de frambozen. Zeef de puree daarna met een roerzeef of fijne zeef om er een gladde pitloze moes van te maken. Als het goed is, heb je na het zeven ongeveer 150 gram puree over.

Doe de slagroom, de melk en de frambozenmoes in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook.

Leg een kookthermometer klaar en vul de gootsteen met een laagje koud water.

Klop de eidooiers los met de helft van de suiker en doe de andere helft bij de melk en room. Zet het vuur onder de melk laag en schep een soeplepel van de melk bij de dooiers. Klop stevig op en giet het eimengsel bij de melk in de pan. Blijf roeren met een garde. Hou de temperatuur goed in de gaten. Het mag niet gaan koken. (zie dit filmpje). Als het mengsel tegen de tachtig graden loopt – net onder de kook- haal je het van het vuur. Zonder thermometer: als je mengsel dik gaat worden en nog voordat het gaat koken haal je het van het vuur.

Zet de pan in het koude water en roer het ijsmengsel nog even door. Door de vele gele dooiers krijgt het ijsmengsel een beetje een oudroze kleur. Als je een wat fellere roze kleur wil, kun je een plakje biet erbij doen.

Laat het mengsel afkoelen, totdat het in een vriezerbakje kan. Giet het mengsel door een fijne zeef, zodat eventueel gestolde stukjes dooier achterblijven. Doe het stukje biet terug in de doos.
Zet enkele uren weg in de koelkast of vriezer. Als je de ijsmachine gaat gebruiken, kun je het gaan draaien als het mengsel volledig koud is. Zonder ijsmachine roer je het elk uur eventjes door. Vergeet niet om het plakje biet eruit te vissen voordat het gaat bevriezen.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*