Frambozentaartje

Als ik nog wat laatste frambozen van onze gulle (maar kleine) struik sta te plukken, verschijnt T. ineens achter me.  “Moeten frambozentaart maken.”

Ik vind dat best wijs voor een kind dat pas net drie jaar is. Ik zet de applausmachine toch maar niet aan en vraag quasi tussen neus en lippen door wat we dan moeten doen om een taart te maken. “Deeg maken. In machine. Dan uitrollen.”  Wow. Zijn volgende stap zou zijn om plakjes appel te snijden en met zijn handje laat hij zien hoe dat moet.
Ach ja, appels en frambozen zijn vast geniaal lekker samen, maar ik besluit toch maar dat we een pure frambozentaart gaan maken. Al was het maar omdat we geen appels in huis hebben. Want een frambozentaart, die komt er natuurlijk! Zulke culi-ideeën van een foodiepeuter verdienen aanmoediging.
Dat hij vervolgens zwarte peper stond te malen boven de vulling, heb ik hem maar vergeven.

Frambozentaartje

voor een lage taartvorm van ongeveer 18 cm; 8 puntjes

75 g bloem
75 g digestives
60 g boter
30 g poedersuiker
1 eidooier
220 g frambozen
75 g geleisuiker
2 eieren
50 ml slagroom
zout

Stamp of maal de koekjes fijn. Kneed de boter met de bloem, het koekkruim en de poedersuiker door elkaar tot de boter helemaal verkruimeld is. Kneed dan de dooier en het snufje zout erdoor en verpak de bal deeg in plasticfolie en leg ‘m een half uurtje in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden (geen hetelucht).

Pureer de frambozen en breng de puree met de geleisuiker aan de kook. Laat enkele minuten doorkoken, giet het over in een bakje en laat het verder afkoelen.

Klop de eieren los met de slagroom en een snufje zout.

Vet de bakvorm goed in met boter. Als het lukt, kun je het deeg uitrollen tot een lap die de bodem en de randen van de vorm bedekt. Als het deeg teveel plakt, kun je het met je handen (met stukje plasticfolie ertussen of wat bloem) uitdrukken in de vorm zelf.

Leg een stukje bakpapier op het deeg en stort er blindbakbonen in. Zet ‘m 15 minuten in de oven. Verwijder dan de bonen en het papier en zet de bodem nog 10 minuten terug.

Roer de nog lauwe frambozenpuree door het ei/slagroommengsel en giet de vulling op de bodem in de taartvorm. Bak de taart in ongeveer 20 minuten gaar. Als je zachtjes aan de taart schudt, mag de vulling niet scheuren of al te veel bewegen. Gebeurt dat wel, dan is de vulling nog te nat en moet je de taart even terug in de oven zetten. Als de taart goed is, kun je de oven uitzetten en de ovendeur open laten. Laat de taart langzaam en volledig afkoelen, voordat je ‘m aansnijdt.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*