Galateo Settimino olijfolie – Foodelicious

galateo_settimino_2

Ik vind olijfolie slobberen heerlijk: bijvoorbeeld met vijgen en pecorino, volgezogen bruschette, gedipt met een lekker stuk brood en over vanille-ijs. Maar dan moet het wel echt lekkere olijfolie zijn. Geen goedkope naar zeep smakende en fluoriscerende gele olie gemaakt van kneusjes. Zelfs niet om mee te bakken, want daarmee wordt al het eten vies.

Het liefst heb ik olijfolie die superzacht, fruitig en lichtzoet is: een doorslobberolijfolie dus. Niet al te moeilijk, maar onweerstaanbaar. Af en toe eentje die grassig en lekker scherp is, vind ik ook wel fijn.
Op Twitter vroeg ik om een olijfolie gemaakt van Taggia olijven, omdat ik benieuwd was of je de bijzondere smaak van deze olijf in de olie terug zou proeven. Herman Specker van Foodelicious.nl zei er eentje te hebben.

Waarom taggia?

Omdat die olijf zo’n lekkere, karakteristieke smaak heeft: lekker zout, zoetbitter en een beetje rokerig.

Er werd een porseleinen fles met een spiegelende buitenkant gebracht: een beetje een opschepper dus, deze Galateo Settimino van Foodelicious. De inhoud is juist tegengesteld aan het uiterlijk: fluweelzacht, fruitigzoet, beetje bitter en heel licht achterin de keel wat scherp.

De Settimino wordt gemaakt van taggia olijven, die extra vroeg zijn geplukt. Zo’n vroege pluk kan alleen bij hele oude bomen. En olijfoudjes zijn natuurlijk heel schattig, wat bijdraagt aan het knuffelgehalte van deze olie.

Maar smaakt ie naar taggia olijf? Nee, die proef ik niet en in tegenstelling tot de nogal uitgesproken gepekelde taggia olijf, is deze olie juist superzacht. Maar laat ik daar nou net dol op zijn bij olijfolie.

Taggia olijfolie smaakt dus niet per se naar taggia olijven. Daarmee ben ik een illusie armer, maar gelukkig wel een heerlijke olijfolie en mooie bewaarfles rijker.

Galateo, Settimino olijfolie, te koop bij Foodelicous. Normaal €49,95, nu (tijdelijk) €37,46.
(scroll naar onder om te lezen wat mijn moeder van de olie vond)

galateo_settimino

Mijn moeder, die samen met mij de olijfolie proefde, was zo enthousiast dat ik een poëtische recensie in mijn mailbox vond.

“Het is een schitterend goudgroene olie met een zeer lage zuurgraad (< 0,25%) waarvan de fluweelzachte, volle smaak je meteen doet wegdromen naar de grijsgroene heuvels van Liguria waar de knoestige oude taggiasca olijfbomen hun belofte vroeg in het jaar waarmaken. Settimino – 7 maands kindje – is een zogeheten precoce olijfolie hetgeen betekent dat hij wordt gemaakt van olijven die vroeg worden geoogst (augustus/september), waardoor de zuurgraad in de olijven nog laag is. Minder olie per kilo olijven, maar hogere kwaliteit. Alle mooie beschrijvingen ten spijt – appel, groene tomaat, nootachtig, peperig, wie wil nou een olijfolie die daarnaar smaakt – is het simpelweg een heerlijke olie die smaakt zoals olijfolie hoort te smaken. Hij ondersteunt de smaken waarmee hij wordt gecombineerd zonder ze te overheersen. Perfetto!”

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*