Geroosterde tomatendip met gerookte knoflook en gefrituurde gorgonzola-balletjes

Voor onze laatste Italiaanse les – met film uit de oude doos, waar in enkele seconden zonder aankondiging zomaar tien jaar voorbij kan gaan – nam iedereen wat lekkers of wijn mee. Veel zoetigheden, maar ook een lekker zoute zelfgemaakte focaccia.

Ik maakte tomatendip voor op ciappe en gorgonzola-balletjes.

Geroosterde tomatendip met gerookte knoflook

1 bakje rijpe kerstomaatjes
1 teen gerookte knoflook (ik kocht die van mij via http://www.smokey-al.nl)
2 eetlepels fruitige olijfolie
zeezout, versgemalen zwarte peper

Verwarm een oven voor op 150 graden. Halveer de tomaatjes en leg op een met bakpapier belegde bakplaat met de bolle kant naar onder (zodat het vocht er niet uit loopt). Pers de knoflook en meng met de olijfolie. Verdeel dit over de tomaatjes en schuif de plaat in het midden of hoog in de oven en laat ze ongeveer 30-45 minuten roosteren. Dan zijn ze wat explosiever van smaak (minder waterig, pectinekwestie). Laat het wat afkoelen en prak voorzichtig de tomaatjes iets, zodat het vocht vrijkomt, maar de tomaatjes nog wel redelijk heel blijven. Het zal redelijk dik blijven en daarom geschikt om op een ciappe of toastje te scheppen.

Gefrituurde gorgonzola-balletjes
Ik heb bij het maken niet afgemeten, maar met onderstaande verhoudingen zal het wel lukken. En zo niet, dan gooi je de mislukte balletjes maar tegen mijn ramen.

1 flinke eetlepel boter
1 flinke eetlepel bloem
80 gram gorgonzola (dolce of pittig, wat je wilt)
1 ei, geklutst
scheutje melk
bloem en paneermeel om door te rollen

Maak een roux door de boter te smelten in een pannetje en de bloem erdoor te roeren. Laat het geheel even ‘bubbelen’ en voeg een scheutje melk toe. Het wordt nu heel snel heel dik, dus blijf goed roeren. Smelt de gorgonzola erin. Nu is het als het goed is een dikke massa. Laat in de koelkast op een bordje afkoelen. Na een half uur zal dat gebeurd zijn. Rol stevige kleine balletjes (formaat tussen een knikker en een pingpongbal in) en rol ze eerst door ei, dan door de bloem, nogmaals door het ei en als laatste door het paneermeel. Gooi ze in de vriezer totdat je ze wilt frituren (als je niet wilt wachten, dan mag het na 30 minuten al wel). Bak ze in enkele minuten bruin in hete olie op het vuur of heel kort in de frituurpan.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*