Gevulde focaccia met gegrilde groene asperges

Ik maakte een gevulde focaccia. Je zou het wellicht ook een plaatpizza kunnen noemen.

300 g bloem
150 g fijngemalen harde tarwe
20 g verse gist
300 ml water
3 tl zout
15 ml water, 15 ml olijfolie

pond groene asperges

Maak het deeg volgens dit recept, maar met bovenstaande verhoudingen. Voeg het olie-watermengsel pas toe als de asperges in het deeg gedrukt zijn.

Halveer de asperges in de lengte (dikke asperges mogen in vieren) en gril ze in een grilpan tot ze zachter zijn, maar niet door en door gaar. Olie is niet nodig als je een gietijzeren grilpan hebt.

Stort het focacciadeeg op een met harde tarwe bestrooid stuk bakpapier. Druk het met je vingertoppen – even een beetje bloem op je handen doen – voorzichtig tot een lap deeg van ongeveer één centimeter dik.

Druk de asperges er zachtjes in, voeg de olie-wateremulsie toe en bak de focaccia tot het deeg lichtbruin is op dezelfde manier als de ‘focaccia zonder kneden’. Als je er verder niets meer op doet, mag het nog iets bruiner worden. Bestrooi als het uit de oven komt met wat grof zout.

Daarna kun je er naar wens ander spul op doen. Maar alles wat je er op doet moet in principe al gaar zijn en niet te nat, want je wil het enkel even enkele minuten onder de gril gooien. Laat de randen vrij.

Ik had er mozzarella, gebakken champignons met knoflook, artisjok en een tomaatje op gedaan. Nadat het onder de gril vandaan kwam, deed ik er nog rucola, basilicum op en wat zwarte peper.

2 reacties

  1. Grappig, ik had ook groene asperge pizza van de week maar dit recept met asperges uit de grilpan lijkt me nog lekkerder. Ga ik binnenkort eens proberen.

  2. In heel Nijmegen geen groene asperge te vinden maar toen hebben we maar gewoon een naturelle gemaakt. Erg lekker hoor! En makkelijk! Thanks voor weer een succes-recept!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*