Gorgonzolasaus & Bionade

Een van mijn vriendinnen had een aardig Italiaans eettentje uitgezocht om te eten, Delano in Utrecht. De bediening was wat koeltjes, maar de kaart was in orde. Dat het hier niet om een ‘echt’ Italiaanse keuken ging, werd direct duidelijk. Wat op de kaart overkoepelend ‘bruschette’ werd genoemd, bleek volgens de omschrijving gewoon belegd boerenlandbrood. Wat natuurlijk heel iets anders is dan bruschetta. Er zat geen vegetarische optie bij, maar zin in brood had ik sowieso niet. Beide soepen op de kaart bleken veggie (o.a. knoflooksoep met sinaasappel) en leken me lekker. Maar ook in soep had ik geen zin. Verse tagliatelle stond me wel aan. Aan de bar vroeg ik zekerheidshalve even of de gorgonzola in de saus gepasteuriseerd was.

De kok stond toevallig naast de bar. “Gorgonzola is nooit gepasteuriseerd.” Nu ben ik iemand die eerder aan zichzelf dan aan een ander twijfelt, maar in dit geval nam ik met het antwoord geen genoegen. Ik vertelde dat de gorgonzola uit de supermarkt sowieso vrijwel nooit rauwmelks was en…. Hij viel me in de rede. “Dit is geen supermarktgorgonzola!”
Normaal gesproken zou ik een gat in de lucht hebben gesprongen: een restaurant met rauwmelkse kazen, wow!
Maar ik ben nu eenmaal zwanger en had zin in gorgonzola. Dus ik ging verder: “In delicatessenwinkels vind je ook gepasteuriseerde gorgonzola hoor….” Goed, de kok ging het voor de zekerheid nog even bekijken en kwam terug. Ik had gelijk.
Daar was ik natuurlijk blij mee. Maar eigenlijk vind ik het gewoon belachelijk dat iemand die achter het fornuis van een pretentieus ‘Italiaans’ restaurant staat, met volle overtuiging iets beweert dat niet klopt.

Het dessert was trouwens heel fijn: warme vijg met chocolade en een wentelteefje van brioche.

Na een kleine wandeling, belandden we bij Olivier, een biercafé gesitueerd in een voormalige kerk. De bierkaart kon ik overslaan, maar ze hadden er ook Bionade. Gember-sinaasappel had ik nog niet eerder geproefd en ik kan zeggen: de lekkerste! Wat mij betreft….

Thuis nam ik als ‘avondeten’ een chococakeje met geconfijte sinaasappel en dulce de lecheglazuur. Het recept volgt nog.

4 reacties

 1. Heerlijk, als je dan lekker tóch gelijk hebt! Maar inderdaad ook jammer dat de kok in kwestie dus niet zo goed op de hoogte van zijn gebruikte ingrediënten is.
  Zo kocht ik laatst bij ons kneuterige kaaswinkeltje ‘verse’ pesto.
  Thuis proefde ik deze en ik proefde overduidelijk peterselie! Ik ging bijna aan mijzelf twijfelen, want pesto met peterselie….dat kon toch niet.
  In de winkel vroeg ik dit na:” neeeee, natuurlijk zit er geen peterselie in!” Ik opperde nog dat er soms vreemde ingrediënten worden toegevoegd om iets goedkoper te produceren.
  Nou ja, de mevrouw in kwestie ging even in de koeling op het etiket kijken (hoezo ‘vers’?).
  En ja hoor….ik had gelijk: er zat en klein percentage peterselie in! Triest, toch?

  Heb je ook meer zin in pittige kazen, nu je zwang bent? Ik wel…..;-)

 2. zo irritant! bij misto in gorinchem wist de ober onlangs met grote stelligheid te beweren dat de mozzarella rauw melks was, daarmee mijn zwangere collega die het al op had in de stress achter latend. een mailtje en een weekend later bleek dat grote onzin te zijn. en bedankt

 3. Heel vervelend. Waarom zijn mensen zo stellig, als ze er duidelijk geen verstand van hebben?
  En welkom op mijn blog, kan me niet herinneren je naam eerder voorbij te hebben zien komen?

 4. dank. we waren een tijd in het buitenland en niet erg online, maar ‘vroeger’ las ik al mee en reageerde volgens mij ook wel.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*