Griekse pastasalade met tzatziki

Nouja, ‘Grieks’. Ik weet niet of de Grieken hun pastasalade zo maken, maar denk: pastasalade meets tzatziki meets Griekse salade. En omdat ik lollig wilde zijn, maakte ik er ook nog gevulde tomaten bij, want veel anders dan gevulde groenten, tzatziki met brood en salade at ik niet tig jaar geleden in Griekenland.

Ik maakte vandaag pastasalade omdat het op twitter #pastasalade gonsde. Kennelijk heeft iemand vandaag uitgeroepen tot ‘dag van de pastasalade’ en als die iemand een marketeer van een pastamerk is, dan: applaus, want iedereen heeft het over pastasalade. Nou vooruit, laat ik eens een keer met de wind mee waaien in plaats van altijd maar eigenwijs te doen.

grieksepastasalade

Griekse pastasalade met tzatziki

Voor 4 personen (maak minder als je er nog dingen naast eet)

400 g penne (of een andere pasta)
2 paprika’s (of een grote pot geroosterde paprika’s)
1 komkommer
300 ml Griekse (of andere dikke) yoghurt
3 el mayonaise
1 teen knoflook
scheutje wittewijnazijn
zout en zwarte peper uit de molen
1 blik zwarte boontjes
1 rode ui
250 g kerstomaatjes
10 kalamata-olijven
150 g feta

Kook de pasta in gezouten water beetgaar, spoel af met koud water, laat goed uitlekken en schud om met een scheutje lekkere olijfolie. Zet weg in de koelkast.

Snij de paprika’s in grote stukken en stoof ze zacht in een pan met dikke bodem. Dit duurt ongeveer een half uur. Haal ze uit de pan als ze zacht zijn en leg ze op een plat bord, zodat ze nog kunnen afkoelen. Je kunt de paprika’s ook al een dag eerder stoven en wegzetten in de koelkast.

Pak een groot ondiep bord. Rasp de komkommer op de fijnste stand van je rasp. Stort vruchtvlees en sap in een zeef met een kom eronder. Druk met een lepel al het sap uit de komkommerrasp. Nu heb je sap om op te drinken en rasp voor je tzatziki.
Roer de yoghurt en mayonaise door elkaar. Meng er dan een uitgeperste teen knoflook door, een scheutje wittewijnazijn en de komkommer. Breng op smaak met peper en zout.

Snipper de rode ui. Of snij ze in dunne halve ringen.

Als je wilt kun je de kerstomaatjes grillen (ik vind dat lekker), maar alleen halveren zonder te grillen mag ook.

Doe de uitgelekte bonen bij de pasta. Meng dan ook de paprika, ui, tomaten, olijven (ik ontpit ze altijd eerst) en tzatziki erdoor.

Snij de feta in blokjes en schep voorzichtig door de salade.

Serveer op kamertemperatuur of zet nog even in de koelkast. Bedenk wel dat als je de salade een tijd in de koelkast zet, de tzatziki in de pasta trekt en het geheel wat droger wordt.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*