Hangop-appelijs met walnoten en maple (of wintershake)

Ik heb al wel eerder ijs gemaakt met andere machines, dat ging altijd prima. Ik ben dan ook erg blij met mijn eigen -onlangs gekregen-  ijsmachine. Maar nu blijkt dat niet al het ijs zich op dezelfde manier gedraagt.

Toen ik het mengsel voor het ijs klaar had en het op keukentemperatuur in de machine deed, werd het wel koud, maar geen ijs.
Na een dag in de koelkast te hebben gestaan en na een nieuwe poging in de machine, gedroeg het zich wel waardig. Bij navraag bij medefoodies bleek dat yoghurt zich wel vaker vreemd gedraagt. Maar als iemand nog een andere verklaring heeft?

Hangop-appelijs met walnoten en ahornsiroop
voor 1 bak ijs

appelrasp van 4 appels
200 ml. volle melk
portie hangop van 1 liter volle biologische yoghurt
3 eetlepels ahornsiroop
100 gr. geroosterde walnoten, even door de vijzel gehaald

Maak van enkel de yoghurt hangop in een kaasdoek (zoals hier beschreven). Laat de yoghurt ongeveer 12 uur uitlekken. Schraap de hangop uit de kaasdoek en meng het met de geraspte appel, de melk en de gemalen walnoten en ahornsiroop. Meng het geheel door elkaar en laat een nachtje in de koelkast staan voordat je het in de ijsmachine doet, zodat het op koelkasttemperatuur komt. Het ijs heeft ongeveer 30-40 minuten nodig. Laat eventueel nog eventjes opstijven in de koelkast.

Je kunt er ook een lekkere wintershake van maken door een deel van het ijs in de blender te mixen met vers sinaasappelsap, een extra scheut ahornsiroop en nog een scheutje melk.

2 reacties

  1. Hey Annemieke, de redenen die ik ken voor het mislukken van ijs zijn: ofwel is de suiker/glucose-concentratie te hoog, ofwel zijn er teveel vetten of zitten deze vetten niet in een goede emulsie met water.
    Of… uw appareil was toch te warm en uw ijsbakje niet koud genoeg :s

  2. Hmm ja. Morgen een nieuwe ijspoging: chocolade-ijs van alle resten Sinterklaas en kerstchocolade.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*