Hangop met gegrilde mango & bergamotsiroop

Het gonst in de foodieland van de bergamotcitroenen. Ze vliegen je links en rechts om de oren. Mijn collega Tertia van Vegatopia en ook culi Raya maakten er marmelade mee. Ik waagde mij aan de siroop van ZTRDG.

Samen met hangop en gegrilde mango maakt dat een lekker fris dessert.

Hangop met gegrilde mango en bergamotsiroop

Voor 3 personen

1 pak volle karnemelk of volle yoghurt
1 kleine mango of 1/2 grote
3 eetlepels bergamotsiroop (klinkt moeilijk, maar is binnen vijftien minuten gemaakt; wel koud gebruiken)

Hangop: Hangop is het product dat overblijft als je het vocht uit yoghurt of karnemelk laat lekken. Je doet dit met een kaasdoek: een hele fijne doek, die je nooit wast met wasmiddel. Je kunt hangop maken van volle karnemelk, volle yoghurt of een combinatie van deze twee. Zelf vind ik hangop van yoghurt het lekkerst, die is iets romiger en minder zuur.

Als ik hangop maak, leg ik eerst een kaasdoek in een grote kom, vervolgens giet ik de karnemelk of yoghurt er in en maak dan een knoop in de doek. Ik zet mijn pastadroogrek op, hang de knoop tussen de spijlen en zo kan het vocht eruit lopen in de kom. Mijn gevoel zegt dat het makkelijker kan, maar ik vind het wel charmant zo. Collegaredacteur Maartje hangt de deur aan de greep van haar keukenkastje met een kom eronder*.

Mango: snijd de mango in plakken, vet de grilpan in met een dun laagje mildsmakende olijfolie tegen het plakken en gril de mango. Je mag de plakken aan één kant grillen, als je wilt. Het risico op uit elkaar vallen is groter als je gaat draaien.

Siroop: Ik had wat minder suiker gedaan en daarmee was het minder ‘stroperig’, maar wel zoet genoeg naar mijn smaak.

Leg de nog warme mango met de niet-gegrilde kant onder op een bordje. Maak een bolletje van de hangop met twee lepels of een ijsschep en leg deze op de mango. Giet er als laatste bergamotsiroop over.

Meer over bergamot.

*anno 2012 doe ik het ook zo, maar ik leg de doek eerst in een zeef die in een grote kom hangt. Als het grootste deel vocht eruit is, gaat de doek pas aan het keukenkastje.

één reactie

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*