Hapje Kievit

Ik maakte kennis met ze, toen ik in de kleinste biowinkel van Leiden groentetassen zag staan. Dat is alweer jaren terug. Het waren niet de tassen van Odin of Vitatas, maar van een regionale boer uit Katwijk: Kievit.

De pakketten van deze bioboer schenen wat diverser te zijn dan twee bovengenoemde en dat wilde ik wel proberen. Omdat ze ervoor kiezen om in de winter ook producten uit het zuiden van Europa te halen en ook uit de kas, is het aanbod diverser dan andere pakketten die vaak vol kolen zitten. Wel een milieuvriendelijkere soort kas, aldus boer Sebastiaan “Er wordt wel gestookt in de kassen van onze blaadjes maar anders dan in een ‘ouderwetse’ warme kas, gebeurt dit minimaal. In een warme kas wordt de temperatuur aangepast om de groei te optimaliseren. In de kassen van onze blaadjestelers wordt de temperatuur alleen gecorrigeerd als bevriezing van de gewassen dreigt“.

Er gaan dus niet alleen groenten van en uit eigen land in de tassen, maar ook van andere Nederlandse boeren en groenten en fruit van over de grens.

Het abonnement dat ik bij de biowinkel afhaalde, moest ik enkele jaren terug stoppen, omdat ik verhuisde. Interessant genoeg werd het toen alleen nog maar leuker. Ik ontdekte dat Kievit ook aan huis leverde. Maar omdat ik destijds in een portiekflat ging wonen, leek me dat niet handig. Ik kon de tas en bestelde producten ook ophalen bij een particulier uit hetzelfde dorp. Het was wel even onwennig om elke woensdag zomaar iemand tuin en vervolgens schuur in te lopen, maar gelukkig vonden de mensen die het ophaalpunt vormden dit helemaal geen probleem. Vooral die hond die me elke keer nat kwam snuffelen, vond ik wat eng. Maar dat liet ik niet merken.
Ik ontdekte een bijkomend voordeel van het niet in de winkel afhalen: een extra bestellijst die tot dan aan toe verborgen voor mij was geweest. Ik kon ineens ook een eierabonnement nemen, een perssinaasappelabonnement, aardappels bijbestellen, kaas uit de regio en alle mogelijke soorten seizoensgroenten en -fruit.

Groot was mijn geluk toen ik weer terug naar Leiden verhuisde. Met een eigen voordeur en eindelijk vond ik wekelijks het groentepakket met uitbreidingen en extra spul aan huis. Voor 1,50 per week. Eat your heart out, Albert.

Klantvriendelijk zijn ze ook. Als er iets niet klopt of er een bedorven product tussen zit, kun je altijd mailen. Mijn enthousiasme over deze bioboer, bracht ik over aan iemand die interesse toonde. Zij werd klant en totaal onverwacht kreeg ik een mail van ene Roos; dat ze me iets wilden aanbieden voor het werven van een nieuwe klant. Een royale beloning, zoals jullie op bovenstaande foto zien.

En het allerubercoolste? Dat ik die enge winterpostelein op ‘de zwarte lijst’ heb staan en daarvoor een vervangend product ontvang. Venkel bijvoorbeeld, deze week.

Er zijn meer biologische boeren, waar je groenteabonnementen kunt nemen. Of die ook aan huis bezorgen, weet ik natuurlijk niet, maar het is het zoeken waard. Zo snel zag ik al een abonnement in de Hoeksche Waard en zelfs een tas voor studenten in Utrecht.

3 reacties

  1. Hoi, als er door dit blogbericht nu opeens veel nieuwe Kievit-klanten komen kun je volgens mij een winkeltje beginnen! Ziet er goed uit. Fantastisch dat je produkten kunt blokkeren. Jammer dat je winterpostelein niet zo lekker vindt, heerlijk als sla. Gr. Gerry

  2. Groentenpakketten zijn leuk! Hier in België zijn ze misschien nog niet zo ingeburgerd als in Nederland, maar in Gent doen ze alvast hun best! Ik hoop dat ze hier nog wat leren van jullie, want ik zie zo’n ei-, persappelsien- en kaasabonnement ook wel zitten!

  3. Via via kwam ik hier terecht.. en hier moet ik wel op reageren. Sinds de zomer zijn wij ook heel blije gebruikers van de biotas van meneer Kievit.
    Veel lekkere dingen en een heerlijke mogelijkheid om de tassen aan te passen.. En het thuisbezorgen is echt die laatste drempel wegnemen!
    Kortom Fan!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*