Heerlijke azijnen van Foodelicious

foodelicious_azijnen2

Als er bij ons flessen olie of azijn op tafel komen, duiken er twee heren op. Gelukkig bestaan er druppeldopjes, zodat niet de hele inhoud van de flessen op hun bord terecht komt. Meestal laat ik ze kiezen, in het geval van een salade bijvoorbeeld, uit twee soorten. Ik heb namelijk een hele plank vol met diverse soorten Foodelicious azijnen om uit te kiezen. Dat zijn azijnen zonder kunstmatige smaken.

Frambozenazijn van…frambozen!

Ik vroeg Herman Specker, eigenaar en self-named oliebaron, hoe zijn azijnen bedacht en gemaakt worden: “Wij gaan op zoek naar azijnmakers die het vak goed beheersen. Veelal wordt zoiets als frambozenazijn gemaakt door witte-wijnazijn te voorzien van suiker en frambozenaroma. maar dat is eigenlijk gewoon witte-wijnazijn met een vieze zure smaak.
Wij vinden dat frambozenazijn  gemaakt moet worden van frambozen, hoe simpel dat ook klinkt. Maar niemand heeft ze in de winkel (of met maximaal 5% frambozen).
Wij zijn gaan testen en keuren hoe het wel zou kunnen en hebben nu een azijn met 85% frambozen, eentje met 85% mango en zelfs een met 100% appel (ciderazijn). Vakmanschap, kwaliteit en blijven zoeken naar beter zijn de sleutelwoorden.
Onze azijnen worden speciaal voor ons in heel Zuid-Europa gemaakt: Italië, Spanje, Portugal en Frankrijk. Niemand anders heeft zulke pure azijnen en daar zijn we trots op!”, aldus Herman.

foodelicious_azijnen

Met mijn heren proefde ik onlangs wat nieuwe azijnen en ik was niet de enige die er blij van werd. De jongste klom zelfs op de eettafel om er goed bij te kunnen met zijn lepeltje.
Op mijn keukenplank staan momenteel mango-azijn, dadel-vijgenazijn, Thaise-basilicumazijn, azijn van sangiovese en een merlotazijn.

Foodelicious verkoopt ook smaakbalsamico’s. Daarbij is de balsamico het basisproduct en is er wel een smaak toegevoegd; een ‘natuurlijk’ aroma. In de hazelnootbalsamico en bloedsinaasappelbalsamico die ik heb, zitten dus daadwerkelijk extracten uit hazelnoten en bloedsinaasappels.

Je kunt de azijnen natuurlijk gebruiken voor een salade, maar ze zijn ook geschikt voor andere lekkere eetwaren. Zo druppel ik dadel-vijgenazijn over een oud stuk pecorino, gebruik ik mango-azijn bij een frisse fruitsalade met munt en laat ik uien stoven in bloedsinaasappelazijn.
De enige waar ik niet erg dol op ben is de Thaise-basilicumazijn. Die vind ik iets te scherp. De Thaise-basilicumolie vind ik daarentegen wel lekker.

Nieuwsgierig geworden? Morgen heb ik iets leuks in petto voor jullie!

foodelicious_azijnen3

p.s. ik proefde eerder ook al bijzondere olijfolie van Foodelicious

één reactie

  1. Ik kende foodelicious niet, wel een superleuke site! Eens uitproberen :-)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*