Het antidieetboek – Gerrit Jan Groothedde

antidieetboek_cover

Het antidieetboek? Moeten we volgens dit boek lekker aankomen? Geeft het een overzicht (van de zin en onzin) van een decennia lang allerlei malle diëten? Of is het een vrijbrief voor non-stop guilty pleasures? Nee, geen van allen en met name dat laatste niet, want van het begrip guilty pleasures krijgt Gerrit Jan Groothedde vast en zeker gigantisch de rillingen.
Maar wat dan wel? Dit boek is één groot pleidooi voor lekker en gezond eten. Door structureel wijzigingen aan te brengen in zijn eetpatroon viel ‘eetschrijver’ zelf 35 kilo af.
Nu hoef ik niet zo heel erg af te vallen (sterker nog, ik deed recent mijn best een paar kilo aan te komen), dus je vraagt je wellicht af waarom ik dit boek heb gelezen. Het antwoord daarop is heel simpel: nieuwsgierigheid en een liefde voor de schrijfstijl van Gerrit Jan. Ik had slechts twee dagen nodig om door het boek heen te knallen en dat komt met name door zijn heerlijke zelfinzicht dat met veel humor wordt gebracht.

“Als je sommige dieetadviezen opvolgt, leef je niet langer, er LIJKT alleen maar geen eind aan te komen.”

Gerrit Jan pleit ervoor structurele veranderingen aan te brengen in het eetpatroon en daarin schuilt meteen de verklaring van de titel van het boek: je volgt geen dieet, je maakt duurzame aanpassingen – zonder al te veel regels.
Om het samen te vatten in zijn eigen humoristische woorden: “Je gaat niet ‘op dieet’. Je verandert je eetgewoonten blijvend. Daarvoor is het van het allergrootste belang dat je een eetpatroon aanhoudt waar je vrolijk van wordt, anders kun je net zo goed gewoon een paar jaar eerder doodgaan.”

Ik vind het boek een must-read voor iedereen die stoeit met aankomen en afvallen en iedereen met een bredere interesse in voeding. Het boek is opgedeeld in informatieve hoofdstukken (‘verzwarende omstandigheden’), activerende hoofdstukken (‘aan de slag’) en eigen ervaringen (‘eetschrijver light’).

Ondanks dat het boek is besproken in RTL Boulevard, zie ik de doorsnee boulevard-kijker (maar misschien heb ik daar een verkeerd beeld van?) niet goed door het boek heenkomen. Ik vind de schrijfstijl van Gerrit Jan makkelijk weglezen en toegankelijk, maar hij is niet vies van wat wetenschappelijke achtergronden en beschikt over een meer dan een gemiddelde woordenschat.

Het antidieetboek | Gerrit Jan Groothedde
juni 2015 | Spectrum
168 pagina’s
ISBN 9789000340989

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*