Het eetmaatje en de tofuverspiller

eetmaatje

Beste Albert Heijn,

Wat gezellig dat ik culipost van jullie kreeg. Ik herinnerde me de culipakketten die jullie recent collega’s toezonden met allerlei kant-en-klaar achtige producten en hield mijn hart vast. Maar hee, ik kreeg iets wat wel in mijn straatje past!
Een pak biologische pasta. Waarvoor dank. Het is dan wel volkoren, wat echt niet te eten is, maar laat ik niet al te erg culizeuren nu.

Het ging jullie natuurlijk om het eetmaatje. Voor de lezers thuis: dat is een niet enorm charmant plastic maatbekertje waarmee je verschillende soorten pasta, rijst, risottorijst en couscous kan afmeten. Om voedselverspilling tegen te gaan. Eigenlijk is het een initiatief van het Voedingscentrum, met Albert Heijn als samenwerkingspartner. Je krijgt ‘m bij een pak pasta, rijst of couscous bij Albert Heijn of je bestelt ‘m tegen verzendkosten bij het Voedingscentrum.

Handig! Nee, echt: handig. Ik gok meestal maar wat en meestal zit ik wel goed. Als ik overhoud, gooi ik nooit weg, maar bewaar ik het restje voor de lunch de dag erna, als basis voor een nieuwe maaltijd of stop het in de vriezer. Dat moet natuurlijk wel als groene foodie.
Ik weet dat veel mensen leftovers gewoon weggooien en voor hen lijkt me dit een aanwinst. Chapeau dus voor deze samenwerkingsactie.

In het bijgeleverde duurzaamheidsboekje van Albert Heijn lees ik: “Productie, distributie en het bereiden van lekker eten gaan helaas ook gepaard met verspilling. Bij Albert Heijn werken we actief aan het tegengaan van voedselverspilling. [..] Voor Albert Heijn is het voorkomen van verspilling een belangrijk onderwerp. [..] Daarnaast hebben we in onze winkels verschillende maatregelen doorgevoerd die hun vruchten afwerpen.”

Maar nu dit: nog geen uur nadat ik het maatbekertje in ontvangst had genomen, liep ik in jullie XL winkel in Leiden. Met de zelfscanner piepte ik er op los, tot ik bij een pak tofu kwam. Geen sticker met streepjescode. Ik schoot de man van het vlees aan en hij nam het pak aan.

“Ja jammer, we kunnen hier niet stickeren.” en hij legde de tofu terzijde.

Ik stond even perplex. Er staat een klant voor hem die bereid is tofu te kopen (en dat gebeurt de vleesman vast niet elke dag) en in plaats van het pak mee te geven, legt hij ‘m weg?
Ik wilde nog vragen of hij het zelf ging meenemen, in mijn geheugen nog vers het eetmaatje tegen verspilling, en toen ik naar het pak tofu wilde wijzen, bleek hij niet terzijde gelegd, maar leek in de prullenbak verdwenen.

“Wat erg vind ik dat!” zei ik.
“Ja, heel erg inderdaad.” beaamde hij. En hij ging weer verder met vleeszaken.

Is hier sprake van een organisatiebreed beleid? Zonder streepjescode mag een product niet aan de klant meegegeven worden? Gaan klanten anders streepjescodes van producten afpulken?
Ik zie eigenlijk alleen maar voordelen in zulke spullen wel meegeven: klantvriendelijkheid en…

….anti-verspilling! Want daar houden jullie zo van, toch?

edit: van de klantenservice heb ik begrepen dat het weggooien van ongestickerde producten geen beleid is, maar dat er ook geen beleid is wat wel te doen. Lees hier wat ze erover zeggen.

5 reacties

 1. Hallo,

  Ik weet natuurlijk niet of dit hier het geval is; maar op sommige stickers met streepjescode staat een houdbaarheidsdatum. Zodra de houdbaarheidsdatum niet op een product staat mag dit product namelijk niet meer verkocht worden.. Dit is wettelijk vastgelegd.

  • Ik weet het! Had ik gecheckt bij een pak tofu in mijn koelkast. Datumstempel moet in vakje op de voorkant van het pak tofu. En op mijn pak tofu: een leeg vakje! Ook geen datum op de achterkant of zijkanten. Die hadden ze officieel dus niet in het schap mogen leggen. Maar gelukkig lag ie er wel. ;)

 2. Manjo van Boxtel (@rarekoekebakker)

  Wat betreft de tofu heb je gelijk: wát een verspilling!
  Maar met het eetmaatje ben ik het niet eens, ik vind dat echt onzin, verspilling van grondstoffen en vervuiling van het milieu. Want uiteindelijk zullen al die maatjes ooit in de vuilnisbak belanden.

  Waarom onzin? Het eetmaatje meet volume en geen gewicht. En een volume couscous of rijst is veel en veel meer dan hetzelfde volume grove pasta. Bij het een zul je met gebruik van het eetmaatje teveel bereiden, waardoor het hele effect verloren gaat, bij het ander kook je te weinig zodat het niet vult. En wat gebeurt er als de maaltijd niet voldoende vult? Dan ga je ’s avonds nog even snaaien in de koelkast. Kortom: verspilde moeite, energie, kosten, grondstoffen enz.

  Wat dan?
  35 jaar geleden ging ik voor de eerste keer lijnen. Toen leerde ik bij de Weight Watchers om alles te wegen. Dat ben ik sindsdien blijven doen. Ik voorkom daarmee dat ik teveel pasta kook, ik zorg daarmee dat we minstens 250 gram groente pp eten, enz. enz. Maar daarmee zorg ik ook dat we nooit kliekjes hebben.

  Kortom: het gaat over gewicht en niet over volume. En dat is het punt waar het eetmaatje de plank mis slaat.

  Enne… die lijnpoging werkte goed, maar was van korte duur. Sindsdien ben ik aan het jojoën en ken ik intussen zo’n beetje alle dieethypes. maar afwegen doe ik nog steeds.

  • Manjo van Boxtel (@rarekoekebakker)

   Excusez, ik heb echt niet goed gekeken. Nu blijkt dat het eetmaatje wel degelijk een maatverdeling heeft die rekening houdt met grove of fijne producten. Ik heb dat niet gezien, waarschijnlijk omdat het kartonnen wikkel er nog om zat. Vervolgens heb ik niet verder gekeken, maar wel een conclusie getrokken. Beetje eh…, nou ja, vul zelf maar in ;)
   Maar goed, ik ben nu eenmaal zo gewend om af te wegen, dat ik dat gewoon zal blijven doen. Want ik blijf wel bij mijn idee dat een beetje minder plastic helemaal nog niet zo verkeerd is.

 3. Albert Heijn werkt actief aan het tegengaan van voedselverspilling? Hoe kan ik dat rijmen met het beleid van datzelfde Albert Heijn om fruit en groente met een plekje of een knakje in afgesloten containers te laten wegrotten, zodat dumpster divers er niet bij kunnen?

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*