Het lekker geurende Surinaamse hokje

Afhalen doe ik niet zo vaak. Ik kook te graag zelf en hoef het niet uit tijdgebrek te doen. Bovendien valt het vaker tegen dan mee. Friet vind ik zelden lekker gebakken, Chinees vaak te vet met glibberige smakeloze sauzen en die keer dat we Indonesisch haalden was het niet voor herhaling vatbaar.

Een uitzondering vormt Moksi: Surinaams eethuis in Leiden. Eethuis is wat veel gezegd. Als je er tijdens ’t spitsuur komt, deel je de drie vierkante meter voor de toonbank met een geurrijke mengelmoes van stadgenoten.

Bij binnenkomst valt direct op dat de eigenaar voor de Voedsel- en Waren Autoriteit vermoedelijk niet bang hoeft te zijn. Het krap behuisde eettentje oogt in elk geval behoorlijk schoon en dat is geruststellend.
De familieleden lijken erg op elkaar ingespeld. Zodanig zelfs dat communiceren blijkbaar overbodig is geworden. Lachen gebeurt er ook niet royaal, maar ondanks dat heerst er een vriendelijke sfeer. Ik vind het lekker geurende, serene eettentje wel prettig na een dag werken, maar als Leidse flapuit voel je je er wellicht wat ongemakkelijk.

Geen Surinaamse passie achter de toonbank, maar wel lekker en vers eten dat kundig is bereid. Wij nemen meestal vegetarische roti met tofu en tempeh* die je thuis graag na zou willen maken, maar wat niet lukt. De bara’s zijn er briljant. Meestal doop ik ze in te veel (zoute) sambal, waarna ik de halve avond aan de kraan hang.

Enkele deuren verder is er onlangs een nieuwe Indonesische afhaaltoko geopend, zag ik. Daar zal mijn volgende take away avontuur zich afspelen. Je ziet ‘t, ik leef het leven wild.

Moksi, Nieuwe Beestenmarkt 22, Leiden

*volgens Oma Mientje trouwens een beetje crimineel, soja in roti. Zie de reactie hieronder.

3 reacties

  1. Roti met tofu en tempeh??

  2. Waarnaar smaakt die tofu en tempeh dat het niet valt na te maken thuis? Dat moet toch kunnen! Ik kom een keer proeven.

  3. De structuur. Lekker stevig zonder aan zachtheid in te leveren.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*