Het onbekende marktplein

schilderij_site

Dit schilderij is van D. Ik kende het schilderij al, voordat ik wist wie D. was en waar hij woonde. En dit schilderij is ook weer niet van hem, want het is geen schilderij, maar een foto die aan mijn muur hangt. Gek verhaal?

Ja, wel een beetje. Het zit zo: op een druilerige ochtend viel mijn oog op een artikel in een lokale krant. Het ging over een nieuwe winkel die ik al wel kende, maar waar ik nog nooit binnen was geweest: de antiek-dependence ’t Waere Thuys van de grote Leidse kringloopwinkel Het Warenhuis. Het kleine winkeltje zit in het Trouwstraatje, naast het stadhuis.

Op de foto bij het artikel zag ik de binnenkant van de winkel. En helemaal achterin hing tegen de muur een schilderij, op de foto slechts twee bij één centimeter groot, dat – voorzichtig uitgedrukt – mijn aandacht trok. Ik was zo geboeid door wat ik zag, dat ik meteen op mijn fiets sprong.
Eenmaal in de winkel zocht naar de plek waar het schilderij moest hangen. En daar hing het…

…niet. Ik baalde. In plaats van hetgeen waar ik zo nieuwsgierig naar was, hing er een stom schilderij met een zeilboot erop. Ik droop af, maar kon het niet loslaten. Ik mailde de fotograaf van de krantenfoto en vroeg of ik de originele foto mocht zien. Hij stuurde ‘m en wat ik zag wat precies wat ik al dacht: een prachtig beeld!
Ik vroeg de man van de winkel of hij wist wie het had gekocht. Dat wist hij en hij zei me mijn mailadres achter te laten, zodat hij de koper kon vragen contact met me op te nemen, omdat ik zo nieuwsgierig was.

Dat gebeurde na enkele weken en ik vroeg of ik het schilderij mocht zien, omdat ik nieuwsgierig bleef. Dus ging ik naar D. en zijn huis vol schilderijen. Daar hing het naast het raam: erg groot, mooie kleuren, maar helaas ook enkele beschadigingen. Maar evengoed prachtig!

Met mijn nieuwe camera kwam ik nog eens langs om een goede foto te nemen, want D. wilde het schilderij niet kwijt. Ik werkte de beschadigingen weg en drukte de foto groot af. Nu kijk ik er elke dag naar, als ik aan de eettafel zit… en wil ik per se weten waar dit mij onbekende marktplein is. Ik krijg er zelf een enorme Italië-vibe bij, maar het kan natuurlijk ook elders zijn. Ik wil het liefst in het schilderij stappen en eindigen op het plein waar dit schilderij begon.

handtekeningschilderij

De handtekening kan ik maar niet ontcijferen en googlen op allerlei combinaties van letters levert me niks op.
Wel weet ik dat er achterop een sticker zit met de tekst ‘Moret en Limperg, Groesbeekseweg 181, Nijmegen’. Een voormalig kantoor van Ernst & Young blijkbaar.

Wie heeft dit schilderij gemaakt? Wanneer en waar? En wie heeft het in Nijmegen aan de muur gehangen?

Wie helpt me verder?

één reactie

  1. Oh, wat een prachtig verhaal. En inderdaad een geweldig schilderij.
    Het mysterie boeit me wel, en toevallig woon ik in Nijmegen. Ik heb werkelijk geen idee wat ‘Moret en Limperg’ is maar kan altijd een keer langs Groesbeekseweg nr. 181 fietsen om te kijken wat daar nu is.

    En, wie niet waagt wie niet wint, misschien een mailtje naar de Kunstgeschiedenis-sectie van de Radboud Universiteit? Is niet zo’n hele grote vakgroep, en wie weet is er iemand daar die dit soort kunst en wellicht zelfs de kunstenaar kent of je verder kan helpen…

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*