Hutspot spin-off

Drie oktober, Leidens ontzet. Mij niet gezien op de kermis. Heb ik me dit weekend ook nog eens een lidmaatschap van de 3 October Vereeniging aan laten praten door een enthousiaste vrijwilliger. Dat mijn buurman, eveneens vrijwilliger, een paar meter verderop ook stond te werven, hielp vast mee.
Maar hutspot… nee, voor gestampte aardappel en peen hoef je mij niet wakker te maken. En dan zal ik het maar niet eens over klapstuk hebben. Mijn Leids hartje klopt echter stiekempjes toch en terwijl mijn stadsgenoten zich door de regen een weg banen over de kermis, duik ik de keuken maar in voor een ‘hutspot anders’.

hutspot spin-off

Stamppotje aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui, bonen en feta

voor 3 personen

500 g aardappel
250 g wortel/peen
1 bataat (ongeveer 250 g)
250 g oranje pompoen (geschild gewicht)
2 rode uien, in halve ringen
2 witte uien, in halve ringen
1 el honing
1 blik limabonen (400 g)
75 g feta, verkruimeld
6 olijven, in ringen
15 g gepelde pompoenpitten, eventjes geroosterd
1 el Dijon mosterd
1/2 tl gemalen komijn
roomboter
zout

Begin met het garen van de aardappels en groenten. Je kunt ze in grote stukken koken, maar ook stomen, zoals ik deed. Snij dan de dan aardappels, penen, bataat en pompoen in kleine blokjes en stoom ze gaar.

Bak de uien in een klont roomboter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Na ongeveer een kwartier voeg je een snufje zout en de honing toe. Laat dan nog tien minuten op laag vuur pruttelen.

In de tussentijd kun je de pompoenpitten roosteren, de olijven halveren en de feta verkruimelen. Kook de limabonen op laag vuur in een beetje water of het vocht uit het blik.

Als de aardappels en groenten gaar zijn (giet ze indien nodig af en laat het vocht goed verdampen), stamp je ze. Er mogen best nog wat stukjes in blijven. Mijn stampppot was smeuïg genoeg aan door slechts een klont roomboter toe te voegen. Maar wellicht moet je nog iets vocht (bijvoorbeeld het kookvocht of een scheutje melk) toevoegen als de stamppot te stijf is. Roer de mosterd en komijn erdoor en breng verder op smaak met wat zout.

Schep de stamppot op de borden (leuk met een serveerring). Schep de bonen en uien erover en dan de feta, pompoenpitjes en de olijven.

2 reacties

  1. Wat ziet dat er geweldig lekker uit!
    Ik ben erg benieuwd naar de smaak van deze hutspot spin-off, maar dat moet gewoon lekker zijn als ik de ingrediënten bekijk. Komende week ga ik het zeker maken. Bedankt voor dit recept, Annemieke

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*