Koud bietentaartje

Ik dacht een groenteboer binnen te lopen, maar het bleek eerder een delicatessenwinkel in een identiteitscrisis. Er hing een verschrikkelijke lucht en net toen ik concludeerde dat ik hier geen bietje ging krijgen en weg wilde gaan, vroeg de dame in de winkel of ik wat voor mezelf zocht. Ik zag me het bietje al laten inpakken, maar vroeg toch serieus of ze misschien bietjes had. Dat kon ze wel regelen voor me. Regelen? Er gingen wat alarmbellen rinkelen en ze liep op een vitrine af. Als een roofdier sloop ik haar achterna – alert en anticiperend op actie, ik rook immers onraad – en nog net voordat ze de schaar kon zetten in het gevacumeerde pakje met vier bietjes vroeg ik haast retorisch “dat zijn toch geen gekookte bietjes?” en ze legde het pak direct maar weer terug. Tja..

Ik had nog wat rare stukjes filodeeg over laatst en had het bewaard voor een gelegenheid als deze.

Koud bietentaartje met hüttenkäse en dille

filodeeg
1 groot bietje
150 gr. hüttenkäse
zout
1 theelepel dille
rode peperbesjes

Kook de bietjes gaar; in de oven of de magnetron. Tertia schrijft hierover “Kook de bieten met de schil er nog om. Dat gaat handig in de magnetron: leg de bieten in een schaal met een klein beetje water en dek de schaal af met magnetronfolie. Doe ongeveer 15 minuten in de magnetron. Koken op het fornuis kan ook, maar dan kan het wel even duren voordat de bieten gaar zijn.
Laat de bietjes afkoelen en zorg dat je er vier mooie plakken van 1 cm breed uit snijdt.

Meng de hüttenkäse met de dille en wat gemalen rode peperbes. Voeg een beetje zout toe en proef of het lekker is. Omdat de bieten en het filodeeg ongezouten is, mag de hüttenkäse best wat pit hebben.

Je hebt 6 stukjes filodeeg nodig ter grootte van een vrouwenhandpalm, mag vierkant, schuin, wat je wilt. Maar omdat filodeeg makkelijk breekt kun je het beste 8 stukjes in de oven bakken. Leg de stukjes op bakpapier op een rooster en leg ze een minuut of vijf op 200 graden om de stukjes bruin en knapperig te krijgen.

Begin met een stukje filodeeg, leg hierop een lepeltje hüttenkäse, een plakje biet, weer hüttenkäse en dan weer een plakje filodeeg. Dan weer hüttenkäse-bietje-hüttenkäse en eindig met een stukje filodeeg.

5 reacties

  1. Ieks gekookte bietjes!
    Wat een winkelervaring. Ik dacht dat alleen mij dat overkwam. En dat rare luchtje hoort er ook bij.
    Gekookte bietjes mogen alleen in de soep.

  2. He, opmerking 2, waar schrijf ik dat over die bieten in de magnetron, want het kan eigenlijk wel korter, in een minuut of 6 met ff nagaren. 15 is te lang.

  3. In het Bretons menu van afgelopen kerst.

  4. Maar waar kwam het bietje uit het recept vandaan?!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*