Koude aspergesoep met dragon en lavas

De eerste asperges komen alweer van het land. Veelal witte asperges die geholpen zijn door een tunnel (gebeurt ook bij knoflook), zodat ze door de vastgehouden warmte eerder boven de grond komen. Asperges zijn geweldig lekker en de allereerste van het jaar maak ik altijd met een saus van eidooier, roomboter en bieslook.


Van de kontjes en schillen maakte ik een koud soepje. Lekker met bruschetta erbij.

Koude aspergesoep met dragon en lavas

schillen en kontjes van 2 kilo witte asperges
100 ml slagroom
1/4 groentebouillonblokje
zout, peper
klein handje lavas
klein handje dragon

Hak de schillen met een mes kleiner, anders krijg je flinke ruzie met je staafmixer.

Kook de schillen en kontjes in een pan en zorg dat er ongeveer een centimeter water boven de bovenkant van de schillen staat. Doe het bouillonblokje erbij. Als de kontjes zacht aanvoelen als je erin prikt, haal dan de pan van het vuur en zet de staafmixer erop. Zeef dit mengsel en zet de soep terug op het vuur.

Laat de soep nog eventjes inkoken tot ongeveer de helft en haal dan van het vuur.

Hak de lavas en dragon fijn voeg de helft toe aan de soep. Laat de soep afkoelen. Het lekkerst is hij koel, maar niet te koud. Roer de slagroom erdoor en breng verder op smaak met zout en peper en strooi de rest van de kruiden erover voor het serveren.

2 reacties

  1. anne-riet de boer

    Annemieke,
    je recept klinkt heerlijk! ook vragen; zeef je de soep na het inkoken? ik zie die toch harde schillen toch niet een mooie puree worden?

  2. Je zeeft de soep al voor het inkoken maar na de staafmixer, ik had een mooie gladde soep.

    Door de staafmixer voeg je nog wat extra smaak uit de schillen toe aan het vocht. Daarna zeef je de boel.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha