Lasagna met paddenstoelen, herfstbok en cavolo nero

paddenstoelenlasagna

Ik ben er niet per se voor om kreten, ingrediënten en producten die je gewoon in het Nederlands kunt zeggen in een andere taal te schrijven (“klik snel door naar dit super healthy recept met kale!” – ga toch weg), maar voor palmkool wil ik graag een uitzondering maken. Cavolo nero (‘zwarte kool’) klinkt veel poëtischer en bovendien smakelijker toch?
Cavolo nero heeft best een typische koolsmaak en als je daar niet van houdt, kun je voor het kleurtje natuurlijk ook spinazie nemen. Of doe hip en neem boerenkool! Super healthy joh.

Lasagna met paddenstoelen, herfstbok en cavolo nero

Voor 4 personen

Pastadeeg
300g semola rimacinato, dat is superfijn gemalen ‘semola’, te koop bij de Italiaanse deli of de exotische super
3 eieren, normaal formaat
1 tl zout
scheut olijfolie
evt scheutje water

Vulling

6 tenen knoflook
500 g champignons
250 g cantharellen
250 g oesterzwammen
zwarte peper
1/2 paddenstoelenbouillonblokje
1 bokbiertje
250 g cavolo nero

Bechamelsaus
100 g oude kaas
100 g belegen kaas
50 g boter
50 g bloem
350 ml melk
250 slagroom
1/2 paddenstoelenbouillonblokje
zwarte peper uit de molen
Ook nodig: alufolie en een ovenschaal van ongeveer 30×40 cm.

Het deeg maken

  • Meng de semola met de eieren en het zout. Voeg de olijfolie toe en vul eventueel aan met een beetje lauw water tot het een soepel, kneedbaar deeg wordt. Geeft niet als het nog ietsje plakt, want dat gaat goedkomen. Strooi extra semola op je werkplek/grote plank. Stort het deeg erop en kneed goed door. Doe dit ongeveer 10 minuten lang.
  • Verdeel nu het deeg in kleine porties die door de breedste stand van de pastamachine kunnen. Ga je met de hand rollen, maak dan ook bolletjes.
  • Met de machine: haal de pasta een paar keer door de breedste stand en versmal de stand dan steeds. Ik ben tot stand 2 gegaan.
  • Met de hand: kneed de kleine bolletjes door tot ze goed elastisch zijn en rol ze dan met een deegroller uit tot dunne lappen.
  • Leg de lasagnabladen op een schone theedoek en dek af met nog een theedoek.

De vulling

  • Pof de knoflook: leg tenen (met velletje eromheen!) op een bakplaat in een oven van 180 graden. Na ongeveer 10 minuten zijn ze zacht. Laat even afkoelen en verwijder dan de schilletjes en snij in stukjes.
  • Maak de paddenstoelen schoon en snij of scheur ze in stukken. Bak ze op hoog vuur in een scheutje olie tot ze gaar en iets lichtbruin zijn. Verkruimel er dan het halve bouillonblokje bij, de helft van de knoflook, giet er 2/3 van het bokbiertje bij en laat verdampen.
  • Scheur het blad van de palmkool (de harde stengels gebruik je niet), was en droog het goed en maal ’t met een keukenmachine met mes of snij ze heel fijn met de hand. Stoof de kool in een klontje boter of scheutje olie in ongeveer een kwartier gaar samen met de rest van het bokbier en de rest van de knoflook.

Bechamelsaus

  • Rasp de kaas.
  • Verhit de roomboter in een pan. Voeg de bloem toe en laat bruisen tot het mengsel lichtbruin is. Voeg de melk en slagroom beetje bij beetje toe en blijf goed roeren. Voeg het halve bouillonblokje toe. Laat ongeveer tien minuten pruttelen terwijl je goed roert (ik gebruik hiervoor een garde). Breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout. Voeg de kaas toe en laat smelten.
  • Verwarm nu de oven voor op 200 graden.

Stapelen

  • Zet een ovenschaal van ongeveer 30×40 cm klaar. Vet ‘m in met wat olijfolie.
  • Doe er als eerste een klein laagje bechamelsaus in. Daarna leg je er lasagnabladen op. Schep er dan de helft van de paddenstoelen op, 1/3 van de bechamelsaus en de helft van de cavolo nero. Daarna weer bladen en de andere helft van de paddenstoelen, 1/3 bechamelsaus en de rest van de cavolo nero. Dan nogmaals bladen en eindig met bechamelsaus. Ik had voor de gezelligheid een restje palmkool door de laatste laag bechamelsaus geroerd, om de bovenkant spikkelig te krijgen. Maar dat hoeft natuurlijk totaal niet.
  • Dek de schaal goed af met folie en zet ongeveer 45 minuten in de oven. Kijk dan even of de lasagna gaar is en laat ‘m eventueel langer in de oven staan. Laat ‘m heel even afkoelen voordat je ‘m gaat aansnijden.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*