Lavendelcake met sinaasappelroom en marsepein

lavendelcake

Omdat Marlou zo enthousiast is, schrijf ik de lavendelcake alsnog uit.

Voor mijn cakes gebruikte ik altijd cakemeel. Je kunt het vast ook met bloem/zelfrijzend bakmeel doen, maar daar weet ik de verhoudingen niet van. Mijn recept voor cake is die van mijn opa, al gebruikte hij altijd cakemeel.

Lavendelcake met sinaasappelroom
voor 10 plakjes

150 g lavendelsuiker
150 g (biologische) roomboter op kamertemperatuur
3 (biologische) eieren
200 g zelfrijzend bakmeel
snufje zout

75 ml slagroom
2 el mascarpone
rasp van 1 sinaasappel

optioneel: marsepein

nodig: een cakevorm van ongeveer 24 cm.

Om je eigen lavendelsuiker te maken heb je fijne kristalsuiker nodig en lavendelbloemetjes voor consumptie. voor 150 g meng je de suiker met een eetlepel lavendelblaadjes. Dit laat je enkele weken trekken in een afgesloten pot.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de suiker met de boter en een keukenmachine of met de hand. Voeg de eieren toe, mix nogmaals en voeg dan het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout toe. Meng tot het beslag glad is.

Vet de cakevorm goed in met boter, stort het deeg erin en bak in ongeveer een uur op 160 graden tot de cake een mooi kleurtje heeft en van binnen gaar is. Laat afkoelen.

Klop de slagroom stijf en meng voorzichtig met de mascarpone en het sinaasappelrasp. Zorg dat je alleen het oranje deel van de schil raspt en niet het witte, want dan wordt het bitter.

Snijd de cake in de lengte in twee plakken. Smeer de room hiertussen en druk de helften op elkaar.

Marsepein kun je zelf maken, maar natuurlijk ook kopen. Als je het een kleur wilt geven, dan kan dat met kleurstof of met een beetje bietensap. Let wel op dat het niet te vochtig wordt, anders kun je het niet goed uitrollen.

De marsepein rol je uit en drapeer je op eigen wijze om de cake heen. Bestrooi eventueel nog met poedersuiker.

3 reacties

  1. Op korte termijn ga ik ervoor! Moet er wel iets gezelligs aan gekoppeld worden!

    Super, ik ben erg benieuwd

  2. MMMMM…dat klinkt als muziek tot mijn mond! Yum! What een leuke & aparte combinatie van smaken!

  3. @Marlou: wat dacht je van een gezellige date met je vriendje en twee boefjes?

    @Sophie: dankjewel :)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Powered by sweetCaptcha