Mafalde met pompoensaus, gefrituurde salie en een parmigianokoekje

Mafalde_pompoensaus

Mafalde zijn natuurlijk veel leuker dan tagliatelle! Waarom? Het antwoord vind je tussen mijn oren. Door de ribbels denk ik. Net als dat bucatini leuker zijn dan spaghetti en rigatoni leuker dan penne. Pure emotie, die pasta. Voel ik me tenminste een beetje een Italiaanse keukengodin.
Mafaldine zijn er trouwens ook, die zijn korter dan mafalde.

Nu ik toch aan het vergelijken ben: flespompoen vind ik lekkerder dan die oranje dikkerd, de hokkai. Flespompoen is minder melig en daarom fijner in deze pastasaus.
En goed, vooruit dan maar, je mag natuurlijk ook best tagliatelle nemen voor dit recept. Of nee, doe dan maar pappardelle!

Mafalde met pompoensaus, gefrituurde salie en een parmigianokoekje

750 g flespompoen
175 g parmigiano reggiano
400 g mafalde, tagliatelle of pappardelle
250 ml slagroom
1 groentebouillonblokje

1 el oregano
zwarte peper uit de molen
beetje nootmuskaat
16 blaadjes salie

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakblik klaar met bakpapier erop.

Schil de pompoen en hak ‘m in stukken. Kook de pompoen gaar, giet af en laat even afkoelen.

Rasp, indien je een stuk hebt, de parmezaanse kaas in dunne sliertjes. Maak van de helft vier hoopjes op het bakblik (met bakpapier!) en maak de hoopjes met de achterkant van de lepel plat. Zet in de oven en wacht tot de kaas volledig is gesmolten. Haal dan uit de oven, laat heel eventjes afkoelen en rol de plakjes dan op (zie foto). Dit moet je eigenlijk doen als het nog best heel warm is, dus gebruik hiervoor bijvoorbeeld dunne ovenwanten of een plastic zakje. Of je vuurvaste handen.

Kook ondertussen de pasta in water met zout beetgaar. Je kunt het water van de pompoen hiervoor hergebruiken en zout toevoegen; het is maar een idee.

Doe de pompoen met de slagroom, het bouillonblokje en de andere helft van de kaas in een blender of staafmixerkom. Pureer tot een gladde saus. Breng op smaak met de oregano, de peper en een beetje nootmuskaat. Is de saus te dik? Voeg dan nog een scheutje kookwater van de pasta toe. Proef even en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Verwarm in een koekenpan een dun laagje olie, laat heet worden en frituur hierin de gewassen en gedroogde blaadjes salie. Haal ze uit de pan als ze iets knapperig zijn en wacht niet net als ik te lang, want voor je het weet ruikt je huis naar een marihuanakwekerij (althans, die associatie had ik).

Warm de pompoensaus op in een pannetje.

Als de pasta gaar is: giet ‘m af en doe meteen terug in de pan. Er mag nog wat aanhangend vocht mee de pan in gaan. Roer er meteen de saus door. Serveer met de parmezaamkoekjes en de gefrituurde salie.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*