Met gekruide rijst gevulde tomaten in gestoofde aubergine

Op mijn 20e maakte ik een maand een rondreis door Italie en Griekenland met een reisgenote die ik toen pas enkele dagen kende. We reisden in een keer door naar Milaan en zakte via Rome af naar Brindisi voor de overtocht naar het schiereiland Peloponnese. We trokken richting het zuiden naar oud-Olympia en Kalamata en weer omhoog via Nafplio naar Athene. Terug ging de weg via Ancona. We hebben in een hoop louche hotels geslapen, herinneren ons nog het bloedspoor in de straat na een nacht in Athene, maar al met al was het fantastisch.

Naast sterke Griekse koffie en Ouzo hebben ons volgegeten aan dolma’s, tzatzik’s, Griekse salade’s en een incidentele gevulde tomaat.
Van de week dacht ik er weer aan terug en kocht ik in voor een Grieks maaltje. Dat tijdens het koken de balkonplanten wegdreven en de ramen er bijna uitgeslagen werden door de stortregen heb ik maar even niet gezien.

Naast tzatziki, brood en een Griekse salade met rode ui, schapenfeta en lekker olijven heb ik ook een ovenschotel gemaakt.

Met gekruide rijst gevulde tomaten in gestoofde aubergine

voor 2 personen

2 grote tomaten
30 g witte rijst
100 ml water
1 tl oregano
1 tl tijm

330 g rijpe tomaten, zaadjes eruit gesneden en vruchtvlees in stukjes
1 aubergine (ong 200 g), in blokjes
1/2 rode ui, gesnipperd
mespuntje kaneel
1 tl majoraan

Pak de twee grote tomaten die je gaat vullen. Snij het kapje eraf en schep het vruchtvlees uit de tomaten.

Bak de ui en de aubergine met olijfolie en wat zout en peper in vijf minuten een beetje zacht. Voeg dan de tomaten en de kaneel en majoraan toe en laat een kwartiertje pruttelen met de deksel op de pan.

Kook ondertussen de rijst gaar in 100 ml water. Als het water op is, moet de rijst gaar zijn. Is dit niet het geval, laat het dan rustig even staan nastomen en draai het vuur eronder uit.

Vul de tomaten met de rijst.

Doe de aubergines in een ovenschaal. Leg de tomaten er ook in en zet 20 minuten op 200 graden in de oven, zodat de tomaten wat zachter worden.

één reactie

  1. Ziet er heerlijk uit, jammer dat ik niet alles in huis heb.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*