Ontbijten in de eeuwige stad

We hebben idioot veel gegeten in Rome. Eigenlijk gingen we van eetstop naar eetstop en tussendoor zagen we ook  nog best leuke dingen.

Na aankomst op station Termini en nog voordat we onze koffers hadden gedropt, zaten we al in de door mij zo geliefde bar Trombetta die pal naast het station ligt: luidruchtige Romeinen en norse bediening. Helaas lagen er geen maritozzi en kozen we voor een cornetto (croissant, maar dan minder knapperig) en een sfogliata Romana. Helaas waren beide een beetje droog. De koffie smaakte prima, maar in vergelijking met ons ontbijt in de dagen erna viel het achteraf gezien een beetje tegen.

ontbijt_cafetrombetta

We verbleven in een appartement vijf hoog in de wijk Esquilino, precies aan de andere kant van het station. Op tien minuten lopen zou volgens het boek Heerlijk Rome een onbijtbar zitten: Panella. Wij gingen er op onze eerste ochtend heen en keerden de dagen erna terug.
De hemel! Niet alleen maken ze er heerlijke koffie uit een patserig zilverglimmend apparaat, maar ook hebben ze idioot veel keuze uit goddelijkheden om de dag mee te starten. We zagen er Romeinse ‘sfoglie’, cornetti gevuld met jam en room en ook Napolitaanse zoetigheden. In drie dagen tijd konden we niet eens alles proeven.

vitrine_panelle_rome

panelle_broodjes_rome

espresso_panelle_romeDoor de fijne Panella is ook eindelijk mijn brioche-mysterie opgelost. Op Sicilië at ik jaren geleden bolletjes brioche en sindsdien had ik het idee dat Sicilië een geheel eigen brioche had ontwikkeld. Maar bij Panella lagen die bolletjes (foto rechtsonder) ook en daar heten ze gewoon ‘brioche Francese’. Alleen dan zonder ‘dakje’ erop. We aten ook flapjes met pistachevulling, Venetiaanse brioche met ‘crema pasticcera’, kleine zachte gebakjes gevuld met ricotta en wilde kers en kleine Napolitaanse gebakjes met amarenen.

Mocht je liever iets hartigs eten, dan kun je je hart ophalen bij de counter met plaatpizza’s en andere snacks. Zo hebben ze er courgettebloemenbeignets, Griekse kaasflapjes en verschillende soorten supplì (gefrituurde rijstballen).

Ook als je in een andere buurt verblijft, is deze bar het ritje met de metro meer dan waard. Hun motto? ‘L’arte del pane’. Zeg dat wel!

vitrinepizza_panelle_rome

suppli_rome

courgettebloemenbeignet_panelle_rome  annemieke_panelle_rome

één reactie

  1. Mjam mjam mjam, zit hier nog nét niet te kwijlen achter mijn computer. Hoewel… ;-)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*