Ontvel, stoof en zeef: tomatensaus met aubergine & geroosterde paprika

tomaten, coeur du boeuf

Donkergroen, helderrood, oranje, lichtgroen, donkerrood en geel. Drie kilo nam ik mee. Dan kon ik weer ’s Italiaanse mama spelen: schort voor, enkele uren in de keuken, knoflook pellen, basilicum fijnhakken.

Al met al valt de bereidingstijd wel mee, maar het is een stappenplan.

Ontvel, stoof en zeef: tomatensaus met aubergine & geroosterde paprika

900 gr. tomaten, verschillende soorten en maten
1 ui, gehalveerd en fijn gesneden
eetlepel gedroogde oregano
eetlepel gedroogde basilicum
blokje groentenbouillon (5 gr.)
2 teentjes knoflook, plakjes of geperst
1 aubergine, in kleine blokjes
1 rode paprika, in grote stukken
1 klein gedroogde peperoncino, uit de vijzel
klein stukje parmigiano
handje basilicumblad

Ontvel de tomaten door ze per stuk 30 seconden in kokend water te leggen en ze nadien in koud water te doen. Snijdt de harde binnenkant eruit en snijd of scheur in stukjes.
Fruit de ui even in een hoge koekepan en leg de tomaten erbij. Voeg de oregano en basilicum toe en het bouillonblokje. Laat dit zo’n driekwartier pruttelen met een deksel erop. Haal de deksel er halverwege af. Je moet steeds even roeren en een beetje op de tomaten drukken, zodat het een saus wordt.
Na ongeveer 45 minuten, als de saus al op saus lijkt, haal je het uit de pan, zet je de staafmixer er kort op en druk je het door een zeef, zodat de pitjes van de tomaat achterblijven. Ook de gedroogde kruiden blijven achter, maar dat geeft niet.
Bak nu de aubergine bruin met wat zout en peper in olijfolie. Giet de saus erover, voeg het pepertje toe en laat dit een half uur smoren, zodat de aubergine zacht wordt.
Gril ondertussen de stukken paprika. Zorg dat het velletje grotendeels zwarte wordt. Haal het velletje van de paprika af en snijd de stukken in reepjes, doe het dan bij de saus.

Kook dan de spaghetti in gezouten water. Als die gaar is, roer je die door de saus met ook de paprika. Breng op smaak met het basilicumblad en eventueel wat zwarte peper.
De kaas mag je op tafel erbij zetten.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*