Open cantharellentaart met geroosterde tomaat en (gerookte) knoflook

Jazeker, de cantharellen zijn er weer. Gek genoeg had de paddenstoelenkraam in Leiden ze al vanaf het voorjaar. Blijkbaar was er aanvoer vanuit Spanje. Ik eet ze toch liever in augustus en september, als mooie start van het paddenstoelenseizoen. Bij de Paddestoelerie kocht ik ook de gerookte knoflook, maar gewone knoflook is ook prima in onderstaand recept, want zo uitgesproken is de gerookte knoflook niet. Eventueel kun je nog wat gerookte paprikapoeder erover strooien.

Ik maakte een variant op mijn eigen cantharellen omkeertaartje.

opencantharellentaart

Open cantharellentaart met tomaat en gerookte knoflook

6 plakjes bladerdeeg
8 pruimtomaten (roma)
250 g cantharellen
2 tenen gerookte of gewone knoflook
2 el zachte geitenkaas
zout, zwarte peper uit de molen
klont roomboter

Snijd de tomaten in dikke plakjes en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd de knoflook in dunne plakjes en leg ze op de tomaten (je hebt minder knoflookplakjes dan tomaten). Rooster ze een half uur in een oven van 175 graden. Zet daarna de oven naar 220 graden en zet de bakplaat met het bakpapier even opzij.

Was de cantharellen heel goed, anders zit je tijdens het eten te knarsen. Maak haast met het wassen en laat ze niet weken, want dan worden ze zompig. Dep ze na het wassen droog. Snijd de grote cantharellen doormidden en laat de kleine cantharellen intact. Bak ze op hoog vuur met een scheutje zonnebloemolie tot al het water eruit is verdampt.

Voeg een klont roomboter, een snuf zout en wat peper toe en laat de cantharellen twintig minuten op zacht vuur smoren. Voeg er op het laatst de geitenkaas door en laat die een beetje smelten. Roer nog even om en breng op smaak met zout en peper.

Leg de ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een lap die net iets groter is dan een A4tje. Leg de deeglap op de bakplaat met bakpapier die je eerder opzij zette.

Laat een rand van twee centimeter vrij en leg in het midden van het deeg de tomaten naast elkaar. Stort de cantharellen erop en bak de taart in ongeveer 15-25 minuten goudbruin in een oven van 220 graden. Eventueel moet je halverwege de oven op onderwarmte zetten, zodat de bodem goed knapperig wordt.

Giet er als de taart uit de oven is nog een beetje olijfolie over.

3 reacties

  1. Ik probeer de naderende herfst nog even te negeren, maar zo’n heerlijke taart maakt de overgang straks vast een stuk makkelijker. Fijn recept!

  2. Hi daar,

    Bedankt voor je gerecht, gaan wij ook eens proberen.
    ps: mooie website, doe je de fotografie ook zelf?

    gr,

  3. wow ziet er lekker uit! Ik dacht even, pizzaaaa, maar dit lijkt me ook heel lekker!

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*