Orzo macchiato

Ook al weet ik na jaren bloggen wel dat jullie niet massaal bij me wegrennen als ik weer eens een paar weekjes wat stiller ben, toch zou ik het liefste elke week van me laten horen.
Helaas lukt dat niet altijd en al helemaal niet wanneer de combinatie zwanger, peuterpuber en veel brakjes zich aan me opdringt. Het lijkt weer een beetje de goede kant op te gaan en ik zou zelfs zweren dat ik een beetje lente in de lucht ruik.

Tijd om weer eens wat te schrijven! Over orzo ditmaal.

Orzo is het Italiaanse woord voor gerst. Caffe d’orzo is ‘koffie’ gemaakt van gebrande gerst. Geen echte koffie dus en daarom populair als caffeïnevrije vervanger van espresso. Ook al kun je prima caffeïnevrije gemalen espresso kopen, toch is het de moeite eens orzo te maken. Het doet vanwege het branden van de gerst iets denken aan espresso (gebrande koffiebonen), maar eigenlijk heeft het een heel eigen smaak.

Je maakt het net als espresso: in een espressopotje op het vuur of in een apparaat. Je hoeft de orzo niet aan te stampen.

‘Orzo latte’ zie je overigens ook wel eens, maar ik drink ‘m graag ‘macchiato-stijl’, met slechts wat melkschuim erop dat een beetje naar beneden zinkt. Ook lekker met een lepeltje honing erdoor.

Te koop bij de betere Italiaanse delicatessenwinkel en natuurlijk in de Italiaanse supermarkt. Maar let op dat je niet de instantvariant koopt. Nouja, dat mag wel, maar dan hoef je er alleen maar melk op te gieten.

4 reacties

  1. Ik ken wel bamboo koffie (das granen koffie) Is dat hetzelfde? Dat los je op in heet water of hete melk.

  2. Dat is instant toch? Volgens mij smaakt dat anders. Maar het moet zeker tien jaar geleden zijn dat ik dat eenmalig proefde.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*