Panini, panino of gewoon een lekker gegrild broodje?

Ik kan het woord panini niet meer horen of lezen. De Nederlandse horeca is jaren geleden op dit Italiaanse woord gedoken en helaas staat het op vele lunchkaarten. In meervoudsvorm ook nog, au. Met panino bedoelen ze in Italië een (belegd) broodje, afgeleid van ‘pane’ (brood). In Nederland kunnen we het natuurlijk gewoon een broodje noemen.

Goed, laat ik stoppen met culizeuren en jullie een lekker recept geven voor zo’n broodje dat je ruim duizend kilometer naar het zuiden vaak in cafeetjes ziet.
Het is datgene wat ik het liefst eet als ik in de laars ben: een platte met gesmolten kaas ertussen met van die mooie grilstreepjes. Een soort tosti, maar dan steviger.

Die kun je ook thuis maken. Je hebt er een tosti-ijzer voor nodig (ik heb er eentje die op het vuur moet) en een grilpan.
Je moet witte afbakbroodjes kopen; het liefst die nog erg zacht zijn en zich makkelijk plat laten drukken. Bakkerij ’t Stoepje (op de markt) heeft ze in de koeling of vriezer, vraag erom!

Je kunt de broodjes beleggen met ingrediënten naar keuze, maar zorg ervoor dat ze niet te nat, maar wel gaar zijn. Laat buffelmozzarella bijvoorbeeld goed uitlekken en gril de courgette of aubergine voordat je de broodjes ermee belegt.

Zet eerst de grilpan op hoog vuur.
Als je een tosti-ijzer voor op het vuur gebruikt, moet je dat eerst even insmeren met wat boter of olie. Leg de belegde broodjes per één of twee in het tosti-ijzer en laat ze mooi bruin worden met de kaas gesmolten. Gooi de broodjes dan nog even in de grilpan, zodat ze aan beide kanten mooie streepjes krijgen.

 

 

3 reacties

  1. Oh, het water loopt me in de mond. Ik geloof dat ik nú een tosti moet gaan maken. Weliswaar niet zó’n mooie als die van jou, maar toch. Gesmolten kaas en gegrild brood, dat moet er komen nu :D

  2. Haha ik blijf altijd stug panino zeggen, en dan vooral ook met de nadruk op de o. Meestal koop ik er uit protest dan geen een, maar sta ik het wel hardop te overwegen zodat de hele zaak het hoort. Mijn kleine rebelsheid, haha.

    Dit recept ziet er zalig uit, dit is het zeker waard om te proberen.

  3. Wat ook heel lekker is – de laatste tijd koop ik vaak het grote platte Marokkaanse brood, die lange ellips (met vaak sesamzaadjes erop). Daar snijd ik dan een rechthoek van af, en die halveer ik horizontaal. Je houdt een lekker dun brood over waar natuurlijk flink kaas en tomaat tussen gaat.. en dan op de tostigrill !
    Dit brood koop ik gewoon bij de Haarlemmer, die is ook op zondag open. ;-)

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*