Pannentest: Eden Quality

Ik krijg geregeld mails met de vraag of ik producten wil testen. Vaak gaat het om kant-en-klare producten of bijvoorbeeld snacks of voeding voor baby’s en peuters. Ik bedank eigenlijk altijd wel.
Dit maal meldde zich een PR meneer van Knives and Tools met de vraag of ik pannen en messen wilde testen. In eerste instantie dacht ik: get nee, pannen, dat zal wel met zo’n anti-aanbaklaag zijn. Maar bij navraag bleek het te gaan om pannen van het huismerk Eden Quality, gemaakt van RVS. Op RVS ben ik toevallig wel dol, want het is goed schoon te houden en er zitten geen lagen op, die in je eten terecht kunnen komen.

Ik heb slechts 1 pan met een laag die enigszins dubieus is en die gebruik ik enkel voor frittata. Want frittata laat zich in geen enkele andere pan dwingen.

Ik kreeg een grote kookpan, een sauteerpan, een mes en een slijpstaaf toegestuurd.

Wat me direct opviel was dat de basis van de pan uit één stuk bestaat. Mijn huidige kookpannen (Hema) bestaan uit twee stukken (de bodem en de randen) en als je ze uit de vaatwasser haalt, sijpelt er altijd nog wat water uit. Ik vind dat zelf irritant en deze nieuwe pannen hebben daar dus geen last van. De Eden Quality pannen zijn mooi, omdat ze uit één stuk bestaan.

Wat volgens de PR meneer tamelijk uniek is, is de Tri-Ply contructie: RVS aan de buitenkanten en een tussenlaag van aluminium. De hele pan bestaat uit die drie lagen, dus niet alleen de bodem. Dit zou moeten zorgen voor een snelle verhitting, maar ook voor het goed vasthouden van de warmte op laag vuur. Nu heb ik zelf absoluut geen verstand van metalen, maar de pannen gedroegen zich op het vuur in elk geval zeer braafjes. Ze worden heel erg snel warm en je kunt ze inderdaad prima op laag vuur gebruiken, zonder dat je eten verbrandt of snel aankoekt.

Enkele notities uit mijn keukenboekje van de afgelopen maand:

– Frittata in sauteerpan: kansloos, eigenlijk zoals verwacht, want ei plakt nu eenmaal heel snel. Jammer.
– Tempeh frituren in sauteerpan: geniaal! Klein beetje olie werd heel snel heet en prima op temperatuur te houden.
– Simpele pastasaus in sauteerpan: uitstekend.
– Champignonragout in sauteerpan: prima, geen vervelend geplak.

Het grootste voordeel van de sauteerpan ten opzichte van mijn gietijzeren hapjespan is dat ik de pan daadwerkelijk op kan pakken en ik de inhoud kan omschudden! De gietijzeren pan is daar te zwaar voor. Zelfs met twee handen sta ik als een lulletje lampekatoen voor het vuur een beetje matigjes aan de pan te schudden. Maar verder geen kwaad woord over mijn gietijzeren geëmailleerde hapjespan: hij is prachtig en je kunt er heel fijn een saus in maken.

Het mesje heb ik ook getest. Ik sneed me er in het begin heel vaak mee, maar dat kan vooral heel erg aan mijn slordigheid met snijden in de keuken liggen. Het mesje is in elk geval heel erg licht en superscherp. Prima voor uien en andere groenten. En de slijpstaaf? P. is er blij mee. Ik waag me er niet aan, dat is vragen om ellende.

Laat een reactie achter

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*